Annons
Annons
Foto: Istock

Foto: Istock

Nyhet

”Så här bör ni uppföra er på resan” – Ryssland släpper lista med etikettsregler

Slå inte era barn bland folk om ni befinner er i Norge och sätt er inte bredvid någon om ni åker buss i Sverige. Ryska myndigheter har släppt en lista med råd för hur man ska bete sig när man åker utomlands.

Text: Johanna Jackson • 2017-03-30 Uppdaterad 2021-06-23

Rysslands utrikesministerium har släppt en guide till sina invånare där de listar råd på vad man bör och inte bör göra när de reser i olika länder.

Generellt uppmanas ryssarna att inte använda sig av obscena handgester som är “vanliga i Hollywood-filmer”, att “visa vänlighet” och att undvika att fälla homofobiska, rasistiska eller andra tänkbart kränkande kommentarer. Dessutom innehåller guiden landspecifika råd till 64 länder. Det skriver The Telegraph och Daily Mail.

Bland annat uppmanas ryssarna att inte tala om vare sig aprikoser eller tegelstenar när de reser i Iran, eftersom orden på ryska orden tydligen påminner om persiska ord för könsdelar. I Nederländerna uppmanas man att inte komma försent eller att starta konversationer med antisemitiska eller nationalistiska inslag.

I Mexiko varnas ryssarna för att rynka på pannorna och informeras istället att “ett leende är normalt och vanligt”. I Thailand får man rådet att varken peta, röra, eller höja rösten mot invånarna eftersom det anses oartigt.

Reser de i Sverige uppmanas ryssarna vidare att undvika känsliga ämnen i konversationer och att inte bli för närgångna eftersom “Svenskarna anser att inblandning i den privata sfären är oacceptabel.” Liknande råd – som att undvika konversationer om religion, och inkomstfrågor – ges även för de som ska resa till Danmark.

Och om man semestrar i Spanien då? Ja då gör man bäst i att respektera lokalinvånarnas åsikter och sympatier för olika fotbollsklubbar. 

Ryssland är inte det första landet som har skrivit en uppförandekod för sina invånare när de ska resa. Även Kina har ett gäng regler, bland annat måste de uppföra sig väl och inte ska kissa i poolen eller peta sig i näsan offentligt. 

Jamen le lite då, kära ryska turister!

New York – 5 udda guidade rundturer

Kinesiska turister flockas till den brittiska småstaden – ingen vet riktigt varför


Text: Johanna Jackson • 2017-03-30
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top