Annons
Annons
Foto: Thinkstock / Tripadvisor.

Foto: Thinkstock / Tripadvisor.

Nyhet

Paradis! Är det här världens bästa stränder?

Världens tre bästa stränder finns i Brasilien, Turks- och Caicosöarna och på Sicilien. I alla fall enligt resesajten Tripadvisor som har sammanställt en lista med världens 25 bästa stränder baserat på omdömen från sajtens medlemmar.

Text: Johanna Jackson • 2015-02-19 Uppdaterad 2021-06-23

Listan är en del av Tripadvisors årliga Travelers Choiche Awards, där resesajten rankar allt från destinationer till attraktioner och hotell, allt baserat på mängden och kvaliteten på reserecensioner. 

Men det är inte mycket som kan konkurrera med en perfekt strand. Här är topp 10 från listan.  

1. Baia do Sancho, Brasilen.

Paradis! Är det här världens bästa stränder?

Baia do Sancho är belägen på ögruppen Fernando de Noronha som ligger cirka 35 mil utanför Brasiliens kust. I det turkosa vattnet kan du skymta havsköldpaddor och i den närliggande “Delfinbukten” finns det stora chanser till att se vilda delfiner. Stora delar av ögruppen – som utgörs av 21 vulkanöar – ingår i ett naturreservat och 2001 utsåg Unesco Fernando de Noronha till ett världsarv.
Bildkälla: Tripadvisor.

2. Grace Bay, Turks- och Caicosöarna

Paradis! Är det här världens bästa stränder?

Grace Bay hittar du på Providenciales som är Turks- och Caicosöarnas tredje största ö i storleksordning. Det är inte bara stränderna på ön som är i världsklass – även dykningen är fenomenal och under den turkosa vattenytan gömmer sig kilometervis med myllrande korallrev. 

3. Rabbit Beach, Sicilien 

Paradis! Är det här världens bästa stränder?

Rabbit Beach, eller Spiaggia Conigli, ligger på den södra sidan av den sicilianska ön Lampedusa. Stranden hyllas bland annat för sin rena och långgrunda havsbotten och det transparenta vattnet. För att ta sig dit måste man vandra från vägen nedför en stenig stig i cirka 15 minuter, något som inte verkar avskräcka folk för vid högsäsong flockas mängder med badsugna besökare på stranden.

Klicka här för en 360-gradersvy av Rabbit Beach.

4. Playa Paraiso, Kuba

Paradis! Är det här världens bästa stränder?

Playa Paraiso ligger på Cayo de Largo utanför Kubas sydkust vars enda bebyggelsen utgörs av hotellanläggningar. Ön klassas ofta som en gayvänlig destination och det råder en frisinnad och tolerant atmosfär mot nakenhet här vilket gör att många går omkring näck på stränderna. Det finns även ett rikt djurliv på den lilla ön som bara är 25 kilometer lång och här trivs flera arter av färggranna fåglar, leguaner och gigantiska sjöstjärnor. Bildkälla: Tripadvisor.

5. Playa de Ses Illetes, Spanien

Paradis! Är det här världens bästa stränder?

Playa de Ses Illetes ligger på ön Formentera som hör till ögruppen Balearerna i Medelhavet. Stranden sträcker ut sig på Formateras nordligaste udde, omges av azurblått vatten och kallas ibland för Medelhavets Karibien. Vid högsäsong kantas kuststräckan av guppande yachter och närheten till Ibiza – dit det går dagliga färjor – märks av då det råder en jetsetstämning på ön. Bildkälla: Tripadvisor. 

6. Anse Lazio, Seychellerna 

Paradis! Är det här världens bästa stränder?

Anse Lazio kan vara en av världens bildskönaste stränder och har allt vad man kan förvänta sig av en paradisstrand – turkost vatten, pudervit sand, strandnära djungel och böljande palmträd. Du hittar den på Praslin som ligger 44 kilometer nordÙ�st om huvudön Mahé. På Praslin finns också det vackra naturreservatet Vallée de Mai som har liknats vid edens lustgård och som rymmer vaniljorkidéer, endemiska fågelarter och de ovanliga dubbelkokosnötterna. 

Missa inte: Seychellerna – drömmarnas utpost

7. White Beach, Filippinerna 

Paradis! Är det här världens bästa stränder?

Även om Boracay inte är det svårtillgängliga backpackerparadis det var för 20-30 år sedan så är sanden på White Beach fortfarande lika mjuk och havet lika behagligt som då. Idag har kommersialismen kommit ikapp ön och idag kantas strandpromenaden av McDonalds såväl som Starbucks. Stranden som är fyra kilometer lång delas upp i boat station 1, 2 och 3. Foto: Getty Images. 

Missa inte: Lata dagar på strandparadiset Boracay i Filippinerna

8. Flamenco Beach, Puerto Rico

Paradis! Är det här världens bästa stränder?

Flamenco Beach på Isla Culebra passar inte bara soldyrkare utan lockar även surfare. Öns läge gör också att man kan se Vintergatan vid klara nätter och stranden är perfekt för stjärnskådning. Tar man en promenad längs den långa strandremsan som kantas av en handfull kiosker och caféer kan man se en gammal rostig militärtank som lämnats kvar på stranden som vittnar om öns förflutna som en strategisk plats för den amerikanska flottan vid andra världskriget. Idag är Culebra och stranden en populär destination för dagsutflykter från Puerto Rico och St. Thomas.

9. Whitehaven Beach, Australien

Paradis! Är det här världens bästa stränder?

Whitehaven Beach ligger på Whitsunday Island i ögruppen med samma namn Queenslands kust. Ön är obebodd och tack vare storleken på stranden – den är lite över 7 kilometer lång – finns det goda chanser att hitta en enskild del av stranden där du får vara helt för dig själv. I det grunda vattnet är det inte ovanligt att få syn på havsköldpaddor och annat marinliv. Bästa sättet att ta sig hit är med dagsturer från Airlie Beach.

10. Elafonissi, Grekland

Paradis! Är det här världens bästa stränder?

En av Greklands vackraste stränder hör till ön den lilla ön Elafonissi på Kreta. Här är havet klarblått och botten långgrund vilket gör att du ofta kan vada ut till ön. Eftersom strandkanten skimrar i rosa nyanser på grund av krossade snäckskal så kallas den ibland för Medelhavets Maldiverna. Stranden ligger cirka 66 kilometer från Chania och du tar dig enklast hit med hyrbil eller buss. 

Se hela listan på Tripadvisor.

Missa inte!

 


Text: Johanna Jackson • 2015-02-19
NyhetListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top