Annons
Annons
Foto: Istock.

Foto: Istock.

Nyhet

Att tänka på ett annat språk gör dig mer logisk

Att vara flerspråkig gör dig inte bara sexigare och mer attraktiv, det kan även få dig att göra mer logiska val.

Text: Johanna Jackson • 2016-09-27 Uppdaterad 2021-06-23

Att kunna flera språk har många fördelar. Förutom de mest uppenbara: att du faktiskt kan kommunicera med, och förstå fler personer och situationer, så har undersökningar tidigare visat att språkkunskaper kan göra att personer uppfattas som mer attraktiva på det romantiska planet. (Oh la la!) 

Bland annat visade undersökningen – som tillfrågade 3 000 personer i USA och Storbritannien – att 71 respektive 61 procent ansåg att flerspråkighet är attraktivt. Vidare visade den att franska ansågs som det sexigaste språket. 

Nu visar en vetenskaplig artikel som nyligen publicerades i Scientific American, och som samlar år av forskning, att flerspråkighet kan göra personer mer logiska vid dilemman av etisk och moralisk natur.

En studie från 2014 som citeras i artikeln lät frivilliga ta del av ett moraliskt dilemma. Deltagarna presenterades för det klassiska fiktiva scenariot som utspelar sig på en tågstation. Frågan löd: Skulle du knuffa en person på spåret för att rädda livet på fem andra? Om du inte knuffar ner personen dör de andra.

Men att aktivt döda en person kan tyckas vara kallblodigt? Utilitarism i sin sannaste form? Jo då. Men även det mest logiska valet för att minimera negativa konsekvenser? Det med.

Att tänka på ett annat språk gör dig mer logisk

I den studien noterade forskarna att de personer som ställdes inför dilemmat var mer tveksamma att välja det rationella beslutet om de fick dilemmat presenterat för sig på sina modersmål. När det moraliska experimentet utfördes på deltagarnas modersmål var en av fem, eller 20 procent, benägna att offra en person (och på så sätt rädda fem andra). När dilemmat presenterades på ett annat språk var hälften, eller cirka 50 procent, benägna att göra så.

I en annan studie från 2015, lät forskare personer läsa och bedöma beskrivningar av moraliskt tveksamma – men totalt harmlösa – handlingar. Som till exempel skyddat samlag mellan två vuxna och medgivande syskon eller en person som tillagade och åt sin hund efter att den blivit påkörd och avlidit av skadorna.

Den studien visade att personer som läste om handlingarna på ett främmande språk än sitt eget tenderade att vara mindre dömande än de som läste om scenarierna på sina egna språk. 

Att tänka på ett annat språk gör dig mer logisk
“Tänkaren” av Auguste Rodin. Skulptur utanför Musée Rodin, Paris. Foto: Istock.

Så vad är det då som gör att vi blir mer logiska när vi brottas med moraliska dilemman på ett annat språk är vårt modersmål? En förklaring är att olika språk är sammanlänkade med olika sätt att tänka på. Författaren till den vetenskapliga artikeln där studierna citeras summerar skillnaden som följande: 

“En snabb, rudimentär magkänsla” och “noggrant övervägande över det bästa för störst antal personer.” 

En annan, men relaterad förklaring som forskarna föreslår är att vårt modersmål är nära länkat med barndomsminnen och känslor associerade med dessa.

Genom att tänka på ett annat språk får vi psykologisk distans från känsloaspekterna – vilket hjälper oss att skapa rationella beslut.

Så gör något logiskt – lär dig ett nytt språk, eller damma av kunskaperna på ett gammalt. Good luck, bonne chance och buona fortuna!

Missa inte att: Gilla Vagabond på Facebook för fler sådana här artiklar i ditt flöde. H/T: Travel + leisure

Forskare: Ditt DNA kan vara anledningen till varför du älskar att resa

Folk som reser ofta är friskare

Bästa paradisöarna i Asien


Text: Johanna Jackson • 2016-09-27
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top