Annons
Annons
Foto: Istock.

Foto: Istock.

Nyhet

Forskare: Alkohol kan göra dig bättre på språk

Har du alltid tyckt att konversationen på italienska flyter lite smidigare efter ett glas vino, eller två? En ny studie bekräftar att det förmodligen inte bara är griller i ditt huvud, utan att alkohol, i små doser, kan hjälpa till när du försöker göra dig förstådd på andra språk än ditt modersmål.

Text: Johanna Jackson • 2017-10-23 Uppdaterad 2021-06-23

Det var forskare på Universitetet i Liverpool, Maastricht Universitet och King’s College London som studerade 50 tysktalande personer som studerade holländska. Gruppen delades upp i två, en del fick dricka alkoholfritt och den andra fick en drink med alkohol i.

Sedan bads deltagarna att konversera på holländska i några minuter samtidigt som samtalen spelades in. Slutligen ombads personer som har holländska som sitt modersmål att bedöma samtalen efter språknivån.

Och det forskarna kom fram till är något som tvåspråkiga personer säkert ofta misstänkt: man blir bättre på språk, och särskilt uttalet, när man är lite lätt på lyran. 

Forskarna påpekar dock att förbättringen av språkkunskaper infann sig när personen ifråga hade intagit en låg dos alkohol.

– Högre nivåer av alkoholkonsumtion kanske inte har lika gynnsamma effekter på uttalet av främmande språk, säger Dr Fritz Renner till The Independent. 

Populäraste ölsorterna i världens länder

Forskare: Personer som föredrar att resa ensamma kan vara mer intelligenta


Text: Johanna Jackson • 2017-10-23
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen