Annons
Annons

Här är en bucketlist som heter duga för alla naturälskare. Vi har listat Sydamerikas mest storslagna platser i naturen. Foto: Getty Images

Restips

Sydamerikas 15 vackraste resmål – här är listan

Saltöken, djurparadis och ikoniska vandringsleder. Här är Sydamerikas mest natursköna platser.

Text: Karin Wimark • 2024-01-03 Uppdaterad 2024-01-01

1. Salar de Uyuni, Bolivia

Ett hav av salt

En av Sydamerikas, om inte jordens, mest anmärkningsvärda platser hittar man i södra Bolivia, nära gränsen till Chile. Salar de Uyuni är världens största saltöken, och när Neil Armstrong sägs ha sett den den från rymden trodde han först att det var en jättelik glaciär. Lustigt nog infinner sig en utomjordisk känsla när man rusar fram i en jeep över den enorma öknen. Som att befinna sig på månen. Eller mitt i himmelriket om du råkar vara här under januari–april då ytan täcks av vatten. 

Läs också: Vagabonds drömresa – 5 spännande veckor i Sydamerika

Saltöken i Bolivia.
Tystnaden som lägger sig över den kritvita eller spegelblanka öknen är svårslagen. Foto: Getty Images

2. Amazonas

In i det vilda

Amazonas sträcker sig över sju brasilianska delstater, går in i flera andra länder och är världens största regnskog. Upplev närgångna möten med vilda djur, träffa ursprungsfolk i djungel­byarna och bo på enkla lodger i urskogen.

Flod i Amazonas.
Att resa till Amazonas är en dröm för många. Foto: Getty Images

3. Machu Picchu, Peru

En av världens sju nya underverk

Vandra i inkafolkets fotspår till Machu Picchu längs en av världens mest berömda vandringsleder, Inkaleden. Leden sträcker sig 56 kilometer genom ett häpnadsväckande bergslandskap förbi inkaruiner och isolerade byar och vänder ner genom molnskogar med kolibrier och vilda orkidéer.

Machu Picchu i Peru.
I gryningen den fjärde morgonen väntar ett ännu orört Machu Picchu för den som väljer att vandra Inkaleden. Foto: Getty Images

4. Rapa Nui, Påskön

Mytomspunnen ö

En av världens mest isolerade platser och mytomspunnen som få. Mellan Tahiti och den chilenska kusten ligger ön Rapa Nui, eller Påskön som den också kallas. Res hit för de berömda stenstatyerna som finns runtom hela ön – uthuggna i vulkaner.

Kända statyer på Påskön.
Påskön är en fascinerande destination med unika stenformationer. Foto: Getty Images

5. Fernando de Noronha, Brasilien

Paradisön

Vid Brasiliens nordöstra kust ligger ett naturreservat med några av landets bästa stränder. Fernando de Noronha har dessutom ett unikt undervattensliv med fiskar, hajar, delfiner och rockor och det kristallklara vattnet gör platsen till en av Sydamerikas bästa dykställen!

Turkost vatten och öar i Brasilien.
Vad sägs om ett dopp i det blå? Foto: Getty Images

6. Lencois Maranhenses, Brasilien

Sanddyner & sötvattenpooler

Rullande sanddyner och kristallklara pooler så långt ögat kan nå. Den som besöker nordöstra Brasilien och nationalparken Lençóis Maranhenses i Maranhão har en naturupplevelse utöver det vanliga att se fram emot. Bästa tiden för ett besök är mellan maj och augusti, då regnsäsongen svept förbi, dalarna mellan de upp till 50 meter höga sanddynerna fyllts med vatten och naturliga sötvattenpooler inbjuder till såväl spektakulära foton som svalkande bad.

Sanddynerna Lencois Maranhenses i Brasilien.
I den 1 550 kvadratkilometer stora parken, som sträcker sig ända ut till kusten, finns också stränder, mangroveträsk och ett rikt djurliv med fåglar och sköldpaddor. Foto: Getty Images

7. Valle de Cocora, Colombia

Världens högsta palmskog

Valle de Cocora ligger på nästan 3 000 meters höjd i Colombias kafferegion Quindío och förutom kaffe i världsklass, vackra bergsbyar och ett rikt fågelliv finns här också världens högsta vaxpalmskog! Vandra den sex timmar långa leden genom böljande dalar, regnskog med vattenfall och hängbroar för att till slut nå de höga kullarna klädda med pinnsmala vaxpalmer. Det går också att ta den snabba vägen och gå direkt till palmskogen på en halvtimme. Men då missar man halva poängen med ett besök i en av Colombias vackraste regioner.

Läs också: Colombia – 10 platser du inte får missa!

Utsikt över palmskogen Cocora Valley.
Palmerna skjuter upp mot himlen likt jättelika spjut. Foto: Getty Images
Kolobri.
Håll utkik efter vackra kolibris i området. Foto: Getty Images

8. Titicacasjön, Bolivia & Peru

Solens födelseplats

Titicacasjön är en av världens högst belägna sjöar och en helig plats för den uråldriga Inkakulturen. Inkafolket ansåg att Titicacasjön var solens födelseplats med flytande vassöar där urinvånare än idag lever.

Kvinna i kanot på Titicacasjön.
Titicacasjön är världens högsta navigerbara sjö. Foto: Getty Images

9. Galapagos, Ecuador

I Darwins fotspår

I den här fantastiska övärlden, 100 mil väster om Ecuadors fastland, är många av djuren helt orädda. Möjligheterna att få närkontakt med fiskar, fåglar, reptiler och delfiner är antagligen större än någon annanstans i världen. Öarna utforskas föga förvånande bäst med båt, en chans att följa i Charles Darwins vågsvall. Darwins resa hit med HMS Beagle år 1835 låg till stor del bakom hans teori om det naturliga urval.

Vy över Galapagosöarna.
Öarna är skyddade och finns UNESCOs världsarvslista. Foto: Getty Images
Ödla i Galapagos.
Upptäck Galagaposöarna såväl ovan som under ytan. Foto: Getty Images

10. Iguazufallen, Argentina och Brasilien

Dundrande fall

I Sydamerikas treriksrös mellan Argentina, Brasilien och Paraguay ligger ett av världens sju naturunderverk. Det åskliknande mullret från Iguazúfallen hörs redan på kilometers avstånd – vilket inte är så konstigt då det består av 300 vattenfall på en bredd av nästan 3 kilometer.

Vattenfallen Iguazu.
Iguazufallen är ett av världens sju naturunderverk. Foto: Getty Images

11. Patagonien, Chile & Argentina

Världens ände

Har man en dragning till karga, ödsliga och mäktiga landskap ligger Patagonien stadigt högt på listan över måste-se-platser. Rid över stäpplandskapet, bo på en rustik estancia och vandra med blicken på de spetsiga granitpelarna till berg, som är rena symbolen för detta vidsträckta bergs- och stäppområde som sträcker sig över både Chile och Argentina. Andra givna stopp är Fitzroymassivet, nationalparken Torres del Paine, de glittrande sjöarna och de isblå glaciärerna som ligger “där världen slutar”, en anhalt från Antarktis. 

Läs också: Vagabond listar: 4 bästa djur- & naturresorna

Bergsmassiv i Patagonien.
Patagonien, en dröm för alla naturälskare och vandrare. Foto: Getty Images
Glaciärvandring i Argentina.
Vandra på glaciären Perino Moreno. Foto: Getty Images

12. Malpelo, Colombia

Dykning med hajar

Den som älskar dykning och har rejält med nerver kan besöka ön Malpelo, 500 kilometer utanför Colombias västkust. Här väntar valhajar, hammarhajar och Galapagoshaj, rockor och andra undervattensdjur.

Hajar under vattenytan i Malpelo.
Om dykning med hajar är något som lockar dig, kan du besöka ön Malpelo. Foto: Getty Images

13. Pantanal, Brasilien

Djurens paradis

I världens största tropiska våtmarkskomplex sker det mesta inför öppen ridå. Floden Rio Paraguays svämvatten och fuktiga grässlätter föder en rikedom av liv som matchar Afrikas savanner. Småsjöar och gölar är fyllda av så mycket kajmaner, storkar och kapybaror att du snabbt tappar räkningen. Ingenstans är det så lätt att se jaguarer som här. Flera brasilianska boskapsrancher erbjuder både högklassigt boende och skarp guidning. Glid ut i kanot och spana efter jätteutter och anakonda. Rid på häst mot vrålapor och indigoblå hyacintaror. Sadla därefter om till nattsafari med chans på puma och ozelot. 

Jaguar blickar ut från regnskog.
Vill du se mycket djur kan du besöka Pantanal i gränslandet mellan Brasilien, Paraguay och Bolivia. Foto: Getty Images
Solnedgång i Pantanal.
Pantanal är ett djurparadis i Brasilien. Foto: Getty Images

14. Tayrona Nationalpark, Colombia

Vackert vid kusten

Strax norr om Santa Marta mellan havet och den snötäckta bergskedjan Sierra Nevada breder Tayrona nationalpark ut sig med sina isolerade vandringsleder, kritvita stränder och perfekta dykförhållanden. Bästa sättet att upptäcka parken är via någon av de två entréerna Calabazo och El Zaino varifrån lederna tar dig genom regnskogen till kusten och de vidsträckta stränderna. Strandidyllen Cabo San Juan är populär, men missa inte att göra stopp på andra stränder så som Playa Brava och Playa Cristal.

Läs också: Experten: Så är säkerhetsläget i Colombia!

Strand i nationalparken Tayrona i Colombia.
Nationalparken är dessutom hem till många vilda djur så som den utrotningshotade apan bommulshuvudtamarin, tukaner och sengångare. Foto: Getty Images

15. Angel Falls, Venezuela

Högst i världen

Många vattenfall skryter om att vara bland världens högsta, men Angel falls i Venezuela toppar faktiskt listan med sina 979 meter! Under lång tid visste inte ens den inhemska lokalbefolkningen om att fallet existerade. Man höll sig borta från berget i tron om där levde ondartade andar. Idag är det ett äventyr att besöka Angel falls som dånar ner för klipporna i den Jurassic Park-liknande regnskogen. Hur man tar sig hit? Guidade turer med propellerplan följt av flodbåt och sedan vandring.

Läs också: Kolla in världens 15 häftigaste vattenfall

Världens högsta vattenfall.
Världens högsta vattenfall hittar du i Venezuela. Foto: Getty Images

VILL DU LÄSA ÄNNU MER?

Vi tar dig världen runt

Prenumerera på Sveriges största resemagasin! Låt oss inspirera dig med resedrömmar och konkreta guider. Tidningen går att få både i brevlådan och digitalt till läsplattan eller datorn.


Text: Karin Wimark • 2024-01-03
RestipsSydamerikaDjur & naturListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen