Annons
Annons
Två personer som äter

Vilka matländer är bäst enligt svenskarna? Foto: GettyImages

Nyhet

Bästa matlandet enligt svenska resenärer – så tycker redaktionen!

Det matland som lockar minst är England, som endast 2 procent av svenskarna föredrar. Men vem är vinnaren?

Text: Helle Kikerpuu • 2023-02-21 Uppdaterad 2023-02-24

Maten under en semester är ofta av stor vikt för resans helhetsupplevelse. Svenskarna som deltagit i resebyrån Tickets Sifoundersökning är rörande överens om det vinnande matlandet, där 62 procent uppger Italien.

– Att Italien är den överlägsna vinnaren som bästa matland är inte förvånande. Det italienska köket är något vi svenskar försöker ta in i vår egen matvardag, pasta är alltid populärt – men har trendat extra mycket på senare tid, särskilt på sociala medier. Det är välbekant mat för oss, där inget såklart slår att få uppleva smakerna på plats i Italien, säger Sofia Eddelid, PR- och kommunikationsansvarig hos Ticket.

Vilket tror/tycker du är det bästa matlandet att besöka?

Italien, 62 procent
Frankrike, 35 procent
Grekland, 28 procent
Spanien, 24 procent
Thailand, 18 procent
USA, 11 procent
Tyskland, 6 procent
Turkiet, 5 procent
England 2 procent
Annat land, 5 procent
Tveksam, vet ej, 9 procent
Källa: Tickets Sifoundersökning, riksrepresentativt urval. Max tre svarsalternativ möjliga.

Vad tycker redaktionen?

Ingen lista som precis chockar. Italien är en favorit bland många inom redaktionen, men det är en stor skillnad på landets kök och vad landet har för matutbud. I tyska storstäder, med Berlin i spetsen, finns till exempel ett enormt utbud av världens alla kök där standarden ligger på en hög nivå. Likaså gäller England. Även om fish and chips, puddings och pies är det som minst frestar svenskarna i Tickets spaning, finns ett enormt stort utbud av prisbelönade restauranger, grymma hak och food halls i storstäderna och även på landsbygden har finliret med lokala produkter blivit något av en måttstock.

Men att man kan få en underbar pasta, risotto eller gelato i nästan varje liten italiensk by och ort är såklart svårslaget.

Länderna med bäst och sämst mat – enligt redaktionen

Vagabonds beresta redaktion delar sina personliga favoriter – och berättar om länderna vi helst undviker att åka på matresa till. Läs listan här!


Text: Helle Kikerpuu • 2023-02-21
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen