Annons
Annons
Snart kan du köpa biljetter till bland annat Paris och Venedig direkt hos SJ. Foto: Gettyimages & SJ / Stefan Nilsson.

Snart kan du köpa biljetter till bland annat Paris och Venedig direkt hos SJ. Foto: Gettyimages & SJ / Stefan Nilsson.

Nyhet

Snart kan du boka tåg till Paris hos SJ

Om ett par veckor börjar SJ sälja tågbiljetter till bland annat Paris och Venedig. För sju år sedan la SJ ner utrikesbokningen till många resenärers förtret. Men nu har man tänkt om.

Text: Per J Andersson • 2021-04-14 Uppdaterad 2021-06-23

I augusti 2014 slutade SJ boka biljetter bortom Köpenhamn. Ville man resa längre söderut var man hänvisade till att boka sina tågbiljetter hos utländska tågoperatörer, som tyska Deutsche Bahn.

Skälet till att man inte längre ville hjälpa svenska resenärer med att ta tåget ut i Euroropa var företagsekonomiska. Utrikesbokningarna var för kostsamma och helt enkelt inte lönsamma.

Men nu har SJ tänkt om. Redan inom några veckor ska utrikesbokningen öppna på sj.se.

– Vi tror att det kommer att bli stort tryck så det blir en utmaning att klara det tekniskt. Vi gör detta med en partner, och avtalet är ännu inte klart, så vi får vänta med alla detaljer, säger SJ:s nya VD Monica Lingegård till Dagens Nyheter och tillägger:

– Jag har varit i branschen för kort tid för att kunna förklara varför den möjligheten [en gång i tiden] försvann.

Men Vagabond kan påminna tågbolagsdirektören om att skälet alltså var att man för bara sju år sedan ansåg att den tjänsten kostade mer än den smakade.

Under de sju år som gått sedan SJ slutade boka utrikesbiljetter har flera privata tågbokningssajter dykt upp. Som Trainplanet.com, Railtic.com och Allaboard.eu.

SJ säger att deras utlandsbokning sker i samarbete med en annan aktör. Men de nämner inte vilken.

Snart kan du boka tåg till Paris hos SJ
En parisisk gränd att strosa i – och boka resa till direkt hos SJ. Foto: Gettyimages.

Planer på fler direkttåg

SJ:s nya vd berättar också att man är sugen på att köra de nya nattåg som Trafikverket ska upphandla med statligt stöd. Tanken är att de ska rulla från Stockholm och Malmö till Hamburg eller till och med Köln senast i augusti nästa år. Tidigare har österrikiska tågbolaget ÖBB sagt att man också kan tänka sig att vara det tågbolaget som kör det nya nattåget från Sverige till Tyskland. I slutet av årets sommar ger Trafikverket besked vilket tågbolag som kommer att köra det nya nattåget till kontinenten.

SJ har tidigare haft direkttåg till Tyskland. Fram till 1994 gick Alfred Nobel-tåget dagligen från såväl Oslo och Göteborg som Stockholm till Hamburg.

Senare i år återupptar också Snälltåget sin sommartrafik till Berlin. Nu kommer tågen att gå hela vägen från Stockholm – och via Danmark istället för via Trelleborg–Sassnitz – till Berlin Hauptbahnhof. 

Tågexpertens bästa tips inför en tågluff i Europa

Tips: webbinarium om tågresor med Vagabonds tågexpert

Världens vackraste tågresor – 16 episka äventyr på räls


Text: Per J Andersson • 2021-04-14
NyhetTågresor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top