Annons
Annons
Foto: Istock.

Foto: Istock.

Nyhet

Booking.com luras med falska rabatter

Med överstrukna priser på sin sajt utlovar Booking.com stora rabatter till blivande kunder som tror sig göra ett klipp. Problemet är bara att rabatterna i själva verket många gånger inte alls existerar – utan är samma pris som hotellen själva erbjuder på sina egna sajter. Det visar en granskning utförd av SVT:s konsumentredaktion Plus.

Text: Johanna Jackson • 2017-10-03 Uppdaterad 2021-06-23

I somras skrev Vagabond om hur Booking.com och andra hotellbokningssajter använder sig av vilseledande marknadsföring. Då berÙ�ttade vi om hur EU-kommissionen riktade stark kritik mot flera sajter efter en granskning som visade att var tredje sajt visade felaktiga priser och var femte sajt hade rabatter som inte fanns.

Vi testade också att söka på ett av de “rabatterade hotellrummen” som marknadsfördes på Bookings hemsida för att se om vi kunde hitta det högre priset som nu hade strukits över. Det dyrare priset fanns dock inte att hitta någonstans på hotellets hemsida. Däremot erbjöds rum till priser som var billigare än de som Booking.com annonserade.

I SVT:s granskning har redaktionen faktakollat flera olika så kallade rabatter på ett antal hotell runt om i Europa med samma resultat: många rabatter finns helt enkelt inte och i vissa fall kan man som kund hitta ett bättre pris på hotellet sida.

Sedan granskningen har bokningsajten dock valt att ta bort funktionen med överstrukna priser, enligt SVT.

Booking uppger dock att de inte gjort några ändringar till följd av SVT:s granskning.

“På Booking.com gör vi tusentals tester varje dag för att optimera den digitala upplevelsen för våra kunder. Hur och var vi visar priser och rabatter som våra partners laddar upp på vår plattform är också något vi ständigt utvecklar för att säkerställa att det framgår tydligt för kunderna”, skriver Bookings presskontakt Aida Uhac i ett mail till Vagabond.

SVT:s granskning tar också upp problematiken med “tumme upp”-symbolen som används på Booking.com för att visa rekommenderande hotell.  

Som kund kan man tro att dessa tummar ges till hotell med utmärkande standard och goda recensioner, men istället är det hotellen själva som måste betala för att få dessa symboler och hamna högt i sök-rankningen.  

– Vi märker ju själva som hotellägare att om man ska ha en tumme upp eller nånting annat, så är det något som vi först och främst ska betala för, i form av en extra provision mellan 5 och 10 procent, säger Nicholas Haydamous, marknadschef på ett hotell i Stockholmsregionen, till SVT Plus. 

Se den första delen i SVT:s granskning av Booking.com här. 

Svarta listan 2017 – här är resebranschens värstingar

Flygresenär – här är dina rättigheter


Text: Johanna Jackson • 2017-10-03
NyhetGranskningarHotell

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top