Annons
Annons
Glöm inte munskyddet om du ska ut och resa i Europa. Foto: GettyImages

Glöm inte munskyddet om du ska ut och resa i Europa. Foto: GettyImages

Nyhet

Det här gäller om du måste resa utomlands

Negativt PCR-test, karantän eller inga inresekrav alls. Att resa i Europa i dagsläget innebär att man måste ta ställning till en snårskog av nya inreseregler och lokala restriktioner. Vagabond reder ut vad det är som gäller.

Text: Per J Andersson • 2020-11-20 Uppdaterad 2021-06-23

De flesta gör det inte alls i dagsläget. Reser alltså. Att stanna hemma är ofta det klokaste valet ett tag till, dessutom har UD förlängt avrådan för resor till alla länder (utanför EU/EES/Schengenområdet samt Storbritannien).

Läs mer: UD förlänger avrådan från resor till alla länder

Men vissa resor är mer nödvändiga än andra. Om du mot förmodan ska resa ut i Europa är det detta som gäller.

Inga inresekrav

Om du behöver resa men vill slippa behöva göra ett PCR-test som tidigast 72 timmar före avfärd och utan att behöva sitta i karantän när du kommit fram, då ska du sikta på bland annat följande länder:

Frankrike

Italien

Portugal

Schweiz

Österrike. 

Krav på PCR-test

Om du vill slippa karantän finns det ytterligare länder att resa till. De här länderna kräver dock att du har med dig ett intyg på negativt resultat från ett max 72 timmar gammalt PCR-test, alltså ett test på om du har en aktiv covidinfektion eller inte:

Spanien

Danmark

Grekland 

Krav på karantän

Kan du tänka dig att sitta i karantän i ett antal dagar, då blir du insläppt i bland annat:

Tyskland (10 dagar, men du kan bli utsläppt efter 5 om du gör PCR-test med negativt resultat)

Finland (10 dagar)

Norge (10 dagar)

Storbritannien (14 dagar)

Vad gäller på plats?

Flera länder har dock stängt ner barer, restauranger och andra offentliga lokaler. Många länder har dessutom olika regler för olika regioner.

Som Italien, där du kan gå på restaurang, kafé och bar fram till klockan 18 i regionerna Lazio (där Rom ligger), Molise, Trento, Sardegna (Sardinien) och i Veneto (där Venedig ligger). I resten av landet är dock alla restauranger mm stängda hela tiden samtidigt som din rörelsefrihet är begränsad. Se kartan över gula (minst restriktioner), orange och röda (mest restriker) regioner här!

Ett annat hett tips är att skippa både Frankrike och Österrike, även om du släpps in utan krav på test och karantän möts när du väl kommer fram av nästan totala lockdowns.

Praktiskt taget varje dag hålls möten i de olika ländernas smittskyddsmyndigheter med efterföljande presskonferenser, så regler kan ändras med kort varsel. Håll utkik på senaste utvecklingen på Sweden Abroad. Även EU:s informationssajt för resenärer under pandemin, Re:open, är en bra källa för senaste nyheterna. 

Ljuset vid horisonten är att smittspridningen nu minskar i Belgien, Frankrike och Spanien. Även i Tyskland har ökningstakten mattats av. 

Spanien och Frankrike har sagt att man inom kort kommer att presentera lättnader i restriktionerna för hur man får röra sig ute i samhället.

Lyssna på Vagabond i Sveriges Radio!

Studio Ett i Sveriges Radio P1: Vagabonds Per J Andersson och Robert Pettersson från turismforskningsinsitutet Etour diskuterar de nya reserestriktionerna i Europa och vad de innebär för resandet och turismen i stort. Lyssna på diskussionen här!

UD förlänger avrådan från resor till alla länder

10 upplevelser i sköna Värmland

Podcast: Resorna vi drömmer om under pandemin


Text: Per J Andersson • 2020-11-20
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen