En ayahuasca-shaman 2009. Foto: Getty Images.

Nyhet

Drogturismen till Peru blomstrar

Allt fler turister vallfärdar till Perus djungel för att ta den hallucinogena naturdrogen ayahuasca. De senaste åren har turisterna ökat med flera tusen om året, skriver The Telegraph. De flesta är på jakt efter healing och spirituella upplevelser.

Text: Johanna Jackson • 2016-06-09

Iquitos är den mest befolkade regionen i Perus regnskog och har sett en turistboom de senaste åren. Hit kommer tusentals turister årligen för att dricka den traditionella drycken ayahuasca som är gjort på en planta med samma namn.

Drycken intas på center tillsammans med shamaner och har traditionellt använts av urfolket i religiösa riter. Brygden görs genom att blanda två olika växter och innehåller substansen DMT som kan orsaka kraftiga hallucinationer och utomkroppsliga upplevelser. När just ayahuasca intas brukar användaren drabbas av diarré och kräkningar – en effekt som brukar kallas för “la purga” – eller reningen, skriver Café

Men det senaste decenniet har ryktet om ayahuasca och DMT spritt sig över hela världen. På streamingtjänsten Netflix går dokumentärer om substansen och på Youtube finns otaliga klipp om personer som berättar om sina upplevelser.

Drogturismen till Peru blomstrar
Ayahuasca görs genom att blanda två växter varav en innehåller den starkt hallucinogena substansen DMT. Foto: Istock.

2012 skrev tidskriften Filter att även allt fler svenskar har börjat intressera sig för drogen. Bland annat har Veronica Maggio döpt en av sina låtar till “Ayahuasca” och den svenska melodifestivalsvinnaren Loreen uppger att hon prövat drycken i Mexiko.

– Det är ingen droggrej. Man tar ayahuasca för att få tillgång till en större del av hjärnan. Allting blir så mycket tydligare för dig själv, man blir inte hög utan snarare extremt klar i knoppen. Jag har tagit det för att komma ännu mer i kontakt med mig själv, för att kunna veta om jag verkligen är på rätt väg, säger sångerskan i en intervju med magasinet Elle enligt Café.

Drogturismen till Peru blomstrar
Iquitos, Peru. Ayahuasca är även känd som yagé och caapi och används i ett flertal länder i Central- och Sydamerika som Ecuador, Brasilien, Panama, Colombia och Bolivia. Foto: Istock.

I Peru har centren där turister kan ta drycken ökat kraftigt, enligt The Telegraph. Enbart i Iquitos uppskattas det att det finns allt mellan 30 och 100 center.

Enligt The Telegraph finns det flera anledningar till varför turister söker sig till centren. Många söker healing för allt från depression, trauman och alkohol- och drogberoende till hudsjukdomar, diabetes och cancer.

Förespråkare menar att ayahuasca är en kraftfull naturmedicin som kan göra storslagna förändringar i människors liv, men det finns minst två ayahuasca-relaterade dödsfall. Bland annat begravdes den 18-åriga amerikanska turisten Kyle Joseph Nolan i djungeln av sin shaman efter att han avlidit av en överdos av den hallucinogena drycken, enligt Daily Mail.

Gilla Vagabond på Facebook för fler artiklar om världen och resande i ditt flöde.

Turism i kokainets fotspår

Så luras volontärer att ta hand om lejon som sedan dödas


Text: Johanna Jackson • 2016-06-09
Nyhet

Scroll to Top