Annons
Annons
Foto: Istock.

Foto: Istock.

Nyhet

EU-förslag: Ge alla 18-åringar gratis tågluffarkort

Gratis Interrailkort i present på 18-årsdagen till alla ungdomar i EU. Det är förslaget som Europaparlamentet kommer att rösta om nästa vecka, skriver DN och hänvisar till The Independent.

Text: Johanna Jackson • 2016-10-01 Uppdaterad 2021-06-23
Annons

Förslaget lades fram av Manfred Weber, som är en av de tyska ledamöterna i EU-parlamentet.

– Det skulle ge unga människor möjligheten att upptäcka Europas mångfald och skönhet, sade Manfred Weber tidigare i år i parlamentet, enligt The Independent.

“Ett sådant program skulle ge alla unga möjligheten att, oavsett utbildning och social och bakgrund, upptäcka mångfalden i Europa och att främja resande med Interrail är ett pragmatiskt vis att minska koldioxidutsläppen”, står det i förslaget.

­

Kortet, som tillåter fritt tågresande i 30 länder skulle vara för en treveckorsperiod och vara giltigt i två år. De ungdomar som vill resa i medlemsstater där Interrailkortet inte är går att använda, som Cypern, Estland, Lettland, Litauen och Malta, ska kunna resa gratis med färja och buss under perioden.

Ifall mellan 50 och 70 procent av alla ungdomar utnyttjade tågluffarkortet, skulle förslaget kosta drygt 1,5 miljarder euro om året, enligt den tyska nyhetstjänsten Tagesschau.

Förslaget har backats upp av Italiens premiärminister Matteo Renzi, som ska ha sagt att han tyckte att det var “en mycket bra idé”. Men även kritik har lyfts. Bland annat menas det att förslaget skulle gynna ungdomar från rika länder mer än de från fattiga länder eftersom många inte skulle ha råd att tågluffa även om de fick kortet gratis. Andra tycker att det finns bättre saker att lägga pengarna på.

Gilla Vagabond på Facebook för fler sådana här artiklar i ditt flöde!

Tågluff i Europa: Sommarens bästa rutter

10 klassiska tågresor du måste göra innan du dör

6 sätt som resandet gör dig till en bättre människa

15 tecken på att du är beroende av resor


Text: Johanna Jackson • 2016-10-01
NyhetTågresor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top