975200.jpg

Nyhet

Fönsterlösa flygplan är framtiden

Att sitta på fönsterplats och beundra planeten du flyger över, kanske blir en omöjlighet i framtiden. Nu planeras för fönsterlösa flygplan, bland annat för att minska bränslekostnaderna.

Text: • 2014-08-15

Technicon Design, en fransk designbyrå, har tagit fram skisser på hur ett flygplan utan fönster kan se ut, skriver The Telegraph.

Låter det otäckt, som att flyga i ett kolfiberrör utan chans att se ut? Inget för en resande kalustrofobiker?

Det behöver inte bli så illa. IstÙ?llet för fönster kläs insidan av kabinen med skärmar som via kameror på flygplanskroppen visar hur det ser ut utanför. Om planet flyger genom ett oväder kan skärmarna visa bilder eller filmer istället.

Fönsterlösa flygplan är framtiden

Enligt Technicon Design gör frånvaron av fönster att flygplanet blir lättare, vilket leder till minskad bränsleförbrukning, och det kräver inte lika mycket underhåll. Dessutom, menar designbyrån, ger det fönsterlösa planet konstruktörerna större frihet att utforma kabinen på nyskapande sätt.

Fönsterlösa flygplan är framtiden

Några konkreta planer att bygga Technicon Designs flygplan finns inte. Men det amerikanska företaget Spike Aerospace planerar att om fyra år ha ett passagerarplan i luften som kan flyga i överljudsfart, upp mot Mach 1.8

En flygning till mellan London och New York ska ta mindre än fyra timmar med det nya planet – som saknar fönster.


Text: • 2014-08-15
Nyhet

Scroll to Top