Nyckeln till att sola hälsosamt är att sola måttligt, menar forskare. Foto: Istock.

Nyckeln till att sola hälsosamt är att sola måttligt, menar forskare. Foto: Istock.

Nyhet

Forskare: “Solens strålar stärker vår hälsa”

Att den som bränner sig ökar risken för hudcancer är inget nytt. Men en forskare vid Lunds universitet menar att det motsatta – att undvika solen helt – är ännu farligare.

Text: Redaktionen • 2016-07-06

Nyckeln till att sola säkert är att sola måttligt, enligt Håkan Olsson professor i onkologi vid Lunds universitet. Enligt honom kan man jämställa riskerna med att inte vara ute i solen alls med att röka.

– Vi har fått bekräftat att en måttlig och kontinuerlig solexponering stärker vår hälsa, säger Håkan Olsson till Sydsvenskan.

Han är en av initiativtagarna till en omfattande studie som undersöker solvanor och riskfaktorer för cancertypen malignt melanom, eller hudcancer som ökat på senare år.

En av slutsatserna studien har gjort är att rätt sorts solande har många positiva effekter på vår hälsa. Bland annat tror forskarna att D-vitamin, som solen är vår största källa till, kan stärka immunförsvaret, och att bristen på D-vitamin kan öka riskerna att man fÙ?r problem med immunförsvaret. Men innan man kan slå fast detta med säkerhet behövs mer forskning.

Håkan Olsson menar att de senaste årens debatt angående hudcancerrisken har skapat en obefogad rädsla för solen och dess värmande strålar.

– Den dödlighet vid hudtumörer som orsakas av UV-ljus uppvägs mer än väl av positiva effekter på andra dödliga sjukdomar som blodproppar, hjärtinfarkt och diabetes. Till och med melanompatienter har en bättre överlevnadsprognos om de solar måttligt, säger Håkan Olsson.

– Det är sannolikt inte solandet i sig, utan hur vi solar, som ökar cancerrisken. Vi ska sola lite varje dag och då vara ute så mycket som möjligt, inte gå bleka från kontoret för att steka oss på stranden, fortsätter han.

Läs hela artikeln här: Sydsvenskan

10 anledningar till varför du borde vandra på din nästa resa

15 tecken på att du är beroende av resor

Vagabond korar: Sommarens 25 bästa resmål i Europa

Så skyddar du dig mot sommarens vanligaste semesterplågor


Text: Redaktionen • 2016-07-06
Nyhet

Scroll to Top