Annons
Annons
Foto: Thinkstock.

Foto: Thinkstock.

Nyhet

Forskare varnar: Solkräm skadar korallreven

Ett ämne som finns i många solskyddsprodukter orsakar stora skador på världens korallrev och hotar att slå ut dem helt i framtiden, enligt en ny studie.

Text: Johanna Jackson • 2015-10-23 Uppdaterad 2021-06-23

Larmet kommer från en studie som publicerades i tidskriften Archives of Enviromental Contamination and Toxicology, skriver TT.

Det är ämnet oxybenzone som är ett slags UV-filter som är skadligt för korallreven.  Ämnet, som även finns i andra produkter som schampo och läppbalsam, förstör korallernas DNA och stör hormonproduktionen vilket leder till att korallerna sluter in sig och dör. 

Man uppskattar att ungefär 6 000 till 14 000 ton solkräm dumpas ut av väloljade strandgäster i områden med korallrev varje år. 

Fakta oxybenzone

Vissa studier har visat att ämnet, också kallatBenzophenone-3, kan leda till hormonstörning och vara skadligt för människor, skriver CNN.   Enligt Läkemedelsverkets föreskrifter 2007:4 bilaga 5 ska produkter som innehåller ämnet vara märkta med texten ”Innehåller oxibenson”. I en tillsynsrapport från 2013 kunde man dock se att märkningen på 43 procent av de granskade produkterna var så pass bristfällig att det kunde påverka produktens säkra användning. 

Nytt rev upptäckt i Australien – "Liknar Stora barriärrevet"

10 hösttips till New York


Text: Johanna Jackson • 2015-10-23
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen