En korallstruktur skapad med 3D-teknik. Foto via Reef Design Lab.

En korallstruktur skapad med 3D-teknik. Foto via Reef Design Lab.

Restips

Kan 3D-skrivare vara räddningen för världens korallrev?

Världens korallrev hotas av massdöd. WWF uppskattar att över 50 procent av världens rev försvunnit under de senaste 30 åren. Nu hoppas en grupp experter kunna hejda den skrämmande utvecklingen med hjälp av ny teknologi, rapporterar CNN.

Text: Johanna Jackson • 2016-08-23

Forskare har under flera år larmat om att världens korallrev hotas att närmast förintas. I juni i år gjordes chockerande upptäckter som visade att nästan hälften av alla koraller i den norra delen Stora Barriärrevet – det stÙ�rsta revet i världen – dött på grund av korallblekningen på en period av bara tre månader. Händelsen kallas för en av de värsta blekningarna i vår tids historia.

Men det är inte bara Australiens stora turistattraktion som är drabbad – runt om i världen dör koraller i en rasande takt på grund av höjda havstemperaturer. Sedan mitten av 2014 har forskare kunnat notera allvarlig blekning på platser som Samoa och Franska Polynesien skriver National Geographic.

Den första globala massblekningen noterades redan 1998. Då dog 16 procent av världens koraller. Sedan dess har globala event återkommit med jämna mellanrum. År 2002, 2010 och 2014 inträffade stora blekningar på nytt.

För att rädda reven måste drastiska åtgärder tas för att minska vår klimatpåverkan. Om utvecklingen fortsätter som den gör kan världens samtliga korallrev ha dött ut vid 2050 menar forskare.

Kan 3D-skrivare vara räddningen för världens korallrev?
En döende korall. Foto: Istock.

Men allt är inte komplett becksvart. På olika håll i världen försöker experter göra vad de kan för att rÙ�dda de drabbade reven. Detta görs på flera sätt. Det kan handla om att försöka påverka regeringar till att skärpa lagstiftningen och se till att fabriker och jordbruk minskar sina utsläpp eller genom att fridlysa korallarter så att de får ett bättre skydd.

På universitetet i Hawaii försöker man experimentera med koralluppfödning för att skapa en tålig “superkorall” och på flera platser i världen uppförs korallodlingar på artificiella rev. Nu sätter en grupp internationella forskare sitt hopp till 3D-skrivare, skriver CNN. För att reparera skadade och döende rev har man tidigare arbetat med andra konstruktioner gjorda av betong, stål eller fiberglas, men med varierad framgång. Problemet med dessa material har varit att återskapa den variation och komplexitet i ytor och strukturer som finns på naturliga rev. Dessa rev tenderar även att främst locka till sig fiskar, alger och anemoner, men är inte lika framgångsrika på att locka till sig koraller. Kritiker frågar sig också hur stor effekt som de konstgjorda reven har på lång sikt.

Men med 3D-skrivaren hoppas man kunna skapa mer attraktiva livsmiljöer för korallerna att fästa sig vid. Bland annat experimenterar man med strukturer av sandsten. 

 

– 3D-skrivaren låter oss skapa en otrolig mängd av olika organiska och naturtrogna former och ytor. Det är revolutionerande och definitivt en väg att ta i framtiden, säger David Lennon medgrundare på Reef Design Lab som tillsammans med D-shape och Reef Arabia står bakom satsningen. 

Det första 3D-tryckta revet planterades i den Persiska viken utanför Bahrain 2012. Gruppens framtida projekt är att bygga en skrivare som kan arbeta under vattnet och som drivs på bränsle av återvunnen plast från haven. Om de konstgjorda 3D-reven visar sig vara framgångsrika hoppas man att kunna implementera dem på flera platser runt om i haven.  

Nytt rev upptäckt i Australien – "Liknar Stora barriärrevet"

8 platser att besöka innan de förändras för alltid


Text: Johanna Jackson • 2016-08-23
Restips

Scroll to Top