Annons
Annons
Renderingsbild på Fotografiska Berlin

Så här kommer Fotografiska i Berlin se ut. Foto: Renderingsbild på Fotografiska Berlin.

Nyhet

Fotografiska öppnar i Berlin, Shanghai och Miami

Fotografiska expanderar och blir världens största privata konstmuseum – på tur står Berlin, Shanghai och Miami.

Text: Helle Kikerpuu • 2021-12-01 Uppdaterad 2021-12-01

Först på tur är Fotografiska i Berlin (öppning tredje kvartalet 2022), sedan är det dags för Shanghai (öppning tredje kvartalet 2022) och sist men inte minst Miami (öppning andra kvartalet 2023). Det andra Fotografiska i USA i och med konstmuseet i New York. När de nya museerna öppnat kommer Fotografiska att bli världens största privatägda konstmuseum, sett till bland annat antal geografiska platser; antal utställningar som produceras per år och total inomhusyta.

Samtliga tre nya museer kommer att inrymmas i spektakulära och renoverade byggnader av antingen historiskt och arkitektoniskt värde. Museet i Berlin kommer att husera på 5500 kvm i den anrika byggnaden Kunsthaus Tacheles i Berlin, i stadsdelen Mitte. Kunsthaus Tacheles byggdes 1908 som ett varuhus i de judiska kvarteren och ligger i anslutning till den nya synagogan.

Fotografiska Shanghai kommer flytta in i en historiskt betydelsefull lagerhusbyggnad, bredvid platsen för ett avgörande ögonblick i slaget vid Shanghai 1937.

Idag finns Fotografiska i Stockholm, New York och Tallinn.

”Valt städerna med omsorg”

De nya museerna blir nästa steg efter att NeueHouse och Fotografiska gick samman i början av 2021 och bildade moderbolaget CultureWorks.

– Det är verkligen en ära att få kalla dessa fantastiska landmärken för Fotografiskas hem, och vi är ödmjuka inför möjligheten att få ombilda dessa viktiga byggnader”, säger Josh Wyatt, VD för CultureWorks.

Han fortsätter:

– Vi har varit väldigt målinriktade i vår globala expansion, och verkligen valt ut dessa städer med stor omsorg, för deras blomstrande kulturscener, passion för fotografi, och framåtblickande attityd om framtiden för uppslukande konstupplevelser. Vi ser verkligen fram emot att möta våra nya grannar och gäster.


Text: Helle Kikerpuu • 2021-12-01
NyhetKonst och kultur

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen