Annons
Annons
Grekland är i desperat behov att turisterna kommer tillbaka i sommar. Foto: Getty Images

Grekland är i desperat behov att turisterna kommer tillbaka i sommar. Foto: Getty Images

Nyhet

Glöm inte passet, pengarna – och vaccinationsintyget!

Ett vaccinationspass! Det tycker Grekland och Portugal, två länder i desperat behov turisternas återkomst, vore en bra idé. Kanske kan EU enas om en gemensam standard. Men hur smittfri är man efter en vaccination?

Text: Redaktionen • 2021-01-21 Uppdaterad 2021-06-23

Att få igång det internationella resandet står högt på dagordningen för de länder som är mest beroende av turistinkomster, som Spanien, Italien – och Grekland, där en fjärdedel av landets BNP kommer från turismen och var femte grek jobbar inom turismsektorn.

Globalt är inkomsterna från resande och turism enormt. World Travel and Tourism Council (WTTC) har beräknat att cirka 10 procent av världens total BNP kommer från turism. Samtidigt jobbar en kvarts miljard människor världen runt – vilket motsvarar vart tionde jobb – inom turismsektorn. Allra störst roll för jobben och välfärden står turismen för i Sydostasien, enligt WTTC. 

För att få resa in i länderna i Grekland, Italien och Spanien krävs idag ett färskt test som visar att du inte har en pågående covidinfektion. Nu, när miljoner européer varje vecka får sin vaccinationsspruta mot coronaviruset, skulle ett vaccinationspass kunna vara ett bra komplement för att snabbt få igång resandet igen, menar de.

Greklands premiärminister Mitsotakis har skrivit brev till EU-kommissionen och krävt att EU tar tag i frågan. Och på ett EU-möte på torsdagskvällen ska frågan diskuteras.

Glöm inte passet, pengarna – och vaccinationsintyget!
Intyg på att du är smittfri. Kan det vara ett effektivt sätt att återstarta turismen i Europa? Foto: Getty Images

Danmark meddelade redan för ett par veckor sedan att man vill ha ett intyg på genomgående vaccination för resenärer. Under våren ska det komma ett danskt vaccinpass som de som tagit sprutan kan printa ut själva, har Danmarks hälso- och äldreministerium meddelat. Den svenska regeringens inställning är mer avvaktande: “Regeringen bevakar denna diskussion noggrant och avser att återkomma i frågan”, hälsar socialminister Lena Hallengren.

Strax före EU-mötet var Vagabonds redaktör Per J Andersson med i TV4 Efter fem och diskuterade nyttan av ett vaccinationspass. Med i programmet var också Sveriges EU-minister Hans Dahlgren, som också var med på EU-mötet senare på torsdagskvällen. 

Förhoppningarna om att ett vaccinationspass skulle kunna vara en garanti för ett resande med låg smittrisk fick mothugg av Mikael Sandlund, ordförande i Svenska Läkaresällskapets delegation för medicinsk etik, som i TV4-programmet varnade för att ett vaccinpass skulle kunna invagga oss i en falsk trygghet.

Edit 22 januari:

EU-toppmötet på torsdagkvällen röstade nej till Greklands förslag om ett gemensamt vaccinationspass för resande.

Efter programmet och artikeln fick Vagabond också telefonsamtal från läsare som påminde om att det redan finns ett, nämligen Världshälsoorganisationens International Certificate of Vaccination or Prophylaxis (ICVP), också känt som Carte Jaune eller Gula kortet. I det stämplas bl a in vaccination mot gula febern, vilket är ett krav för inresa i många länder om du den senaste tiden varit i Sydamerika. Skulle inte det kunna användas för att stämpla in att man tagit covidvaccination, undrar läsaren.

Även Kivra har hört av sig och skickat bilder på hur ett digitalt vaccinationspass som de administrerar för alla svenskar skulle kunna se ut.

Glöm inte passet, pengarna – och vaccinationsintyget!
Så här tänker sig Kivra att ett digitalt vaccinationspass skulle kunna se ut.

Kolla inslaget i TV4:

Glöm inte passet, pengarna – och vaccinationsintyget!

Text: Redaktionen • 2021-01-21
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top