Annons
Annons

Tack var dig, mig, alla oss, har Greklands ekonomi lyfts från kris till världsbäst. Foto: Per J Andersson

Grekland

Tack vare dig har Greklands kris vänts till framgång

Minns ni rubrikerna? Skuldberg som tornade upp sig, statsfinanser i fritt fall och bankomater tomma på eurosedlar. Det var då det. Nu är det annat ljud i skällan. Och det är tack vare dig och alla andra som väljer att turista i landet, skriver Vagabonds krönikör Per J Andersson.

Text: Per J Andersson • 2024-07-08 Uppdaterad 2024-07-08

De urusla statsfinanserna ledde från 2008 och tio år framåt till att grekernas löner sänktes och arbetslöshet blev skyhög. Jag minns hur Forex varnade för att det var bäst att köpa euro av dem för i Grekland fanns det inga att få tag på. Jag ringde ner till min vän Petra, campingföreståndaren på Naxos, och frågade om det var sant.

– Bullshit! Det är fullt av euro i våra bankomater, svarade hon men la till att det förstås inte betyder att Greklands ekonomi inte krisar och är i stort behov av akut vård.

Krisen var avgrundsdjup. Vi tyckte synd om landet. En och annan ansåg också att de slarvat med statsfinanserna och att greker generellt sett var dåliga på att betala skatt – och att de därmed fick skylla sig själva.

Men nu har det vänt. Sakta men säkert har ekonomin börjat gå bättre. Nu jagar de grekiska företagen personal, framförallt inom turismsektorn.

Utan arbetskraftsinvandring från grannländerna, främst Albanien och Bulgarien, skulle hotellen och tavernorna inte klara av sommarens turisthögsäsong.

Det var då det – läs mer: Vagabond om ekonomiska krisen och turismen för tio år sedan (2014)

Läs också: Amorgos – den grekiska ön där du slipper massturism

Världens bästa

Häromåret utnämnde tidningen The Economist Grekland två år i rad till världens bäst presterande ekonomi. Inflationen har minskat, ekonomin vuxit, jobben blivit fler och Atenbörsen har gått bra.

Främst beror det på att turismen fortsätter att sätta rekord. Trots extrem hetta och skogsbränder spår grekiska centralbanken att när årets sommarsäsong summeras kommer det visa sig att ännu fler turister har besökt landet i år jämfört med ifjol.

Turismen – som står för cirka en femtedel av BNP och jobben – här har fått ekonomin att växa bättre än i övriga EU. Förra året växte ekonomin med 2 procent jämfört med 0,4 procent i hela eurozonen. Och framgångarna fortsätter. Internationella Valutafonden IMF spår nämligen att Grekland kommer fortsätta att växa mer än eurozonen de närmsta åren.

Under de tuffa åren efter finanskrisen 2008 lämnade över en halv miljon greker landet, samtidigt som antalet födslar har fallit till den lägsta nivån på nästan hundra år. Det har gjort att det nu är akut brist på arbetskraft såväl på fastlandet som på öarna dit de flesta turister reser.

Läs också: Upptäck Greklands orörda pärla – lantliga Schinoussa

Trängsel på kajen på Mykonos när Blue Star från Pireus anländer för vidare färd till Naxos, Danoussa och Amorgos. Foto: Per J Andersson

Läs mer: Öluffa i Grekland – 8 öar du inte får missa

Sexdagars arbetsvecka

Därför infördes första juli i år en lag om att anställda ska arbeta sex dagar i veckan istället för fem. Greklands konservativa statsminister Kyriakos Mitsotakis anser att den nya lagen kommer att hjälpa anställda som tidigare jobbat övertid utan att få betalt. Lagen kommer också öka statens skatteinkomster.

– Kärnan i denna lagstiftning är arbetarvänlig, den är djupt tillväxtorienterad, sa Mitsotakis strax innan det grekiska parlamentet klubbade den nya lagen, enligt The Guardian.

Grekland, ett land i kris, som nyss var i stort behov av hjälp, har alltså rest sig. Och det hade aldrig gått utan att alla er som väljer att turista i landet.

Text: Per J Andersson

Läs också: Greklands 12 vackraste platser – se listan

Läs också: Öluffarens guide till Kykladerna – tips inför en grekisk öluff


Text: Per J Andersson • 2024-07-08
GreklandKrönikaEkonomiGreklandTurism

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen