Annons
Annons
Afrikanska elefanter i Kenya. Foto: Manoj Shah//Getty Images.

Afrikanska elefanter i Kenya. Foto: Manoj Shah//Getty Images.

Nyhet

Goda nyheter: Färre svenskar köper elfenben och souvenirer av hotade djur

Färre svenska turister uppger att de köpt souvenirer av elfenben och andra vilda djur när de har varit ute och rest. Det visar en färsk Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av WWF. På fem år har andelen som säger att de köpt souvenirer av hotade djur minskat med 40 procent.

Text: Johanna Jackson • 2018-12-21 Uppdaterad 2021-06-23

– Äntligen börjar det hända saker. Allt fler avstår från souvenirer som är gjorda av vilda och hotade djur. Det är otroligt glädjande om våra kampanjer och uppmaningar att inte köpa elfenben ger resultat, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF i en pressrelease. 

I undersökningen, där drygt 5 000 svenskar intervjuades, kunde WWF se att andelen som uppgav att de köpt elfenbenssouvenirer på resan har minskat från 2,2 procent 2013 till 1,2 procent. Jämfört med den 40 procentiga minskningen av svenskarna som upp gav att de överhuvudtaget inte handlat några souvenirer från hotade djur, kanske en minskning med en procent kan tyckas lite. Ola Jennersten, naturvårdsexpert på WWF, gläds dock av resultatet.  

– En procent kan ju låta som en liten siffra men det är ju ändå några tusen personer som bidrar till illegal jakt på många elefanter och också påverkar andra att köpa, säger han. 

Dock uppger nästan en femtedel att de skulle kunna tänka sig att testa att äta på en så kallad ”bushmeat-restaurang”, som serverar mat gjord på exotiska djur som exempelvis elefant, antilop eller krokodil.

– Avstå rätter av exotiska djur och välj sådana som kommer från tamdjur eller pröva vegetariska alternativ, säger Mats Forslund, expert på handel med hotade arter på WWF.

En annan tråkig nyhet är att tjuvjakten på elefanter fortfarande ligger på rekordnivåer. 20 000 afrikanska elefanter dödades under 2017 för sina betars skull. En lösning som dock visat sig vara effektfull är att bevaka områden med drönare och parkvakter samt utrusta elefanterna med sändare.  

WWF:s tipslista – tänk på det här när du reser 

  • Köp inte prydnadssaker som är tillverkade av djurdelar, till exempel av koraller, elfenben eller sköldpaddsskal.
  • Se upp med sällsynta och exotiska prydnadsväxter. 
  • Köp inte akvariefiskar, sköldpaddor, ormar, papegojor eller andra exotiska husdjur om du inte är helt säker på att de är uppfödda i fångenskap.

Djurrättsorganisationen: Här är världens 10 grymmaste turistattraktioner

Grekland: Feta turister förbjuds från åsneridning

Här öppnar Europas första elefantreservat


Text: Johanna Jackson • 2018-12-21
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen