Han har snart besökt alla världens länder

Nyhet

Han har snart besökt alla världens länder

Den 7 oktober stämplar stockholmaren Peter Grip in i Tonga. 42 år och 355 dagar blir han den yngste svensken som har besökt världens alla 194 självständiga stater.

Text: Redaktionen • 2010-08-17

Text: Fanny Ernestrand

Hur har du hunnit med alla besök?
– Jag startade tidigt eftersom jag började resa som liten med mina föräldrar. 1989 gjorde jag min första långluff till Asien, Australien och Sydamerika. Det ena ledde till det andra och ju mer jag såg desto mer ville jag se. Det blev en långluff per år.

Blir det inte dyrt?– Utan möjligheten att resa i jobbet på Kon-Tiki Resor hade jag inte lyckats. Det här måste ju vara världens dyraste och mest tidskrävande hobby.

Varför reser du så mycket?
– Resa är den bästa investeringen, ingen kan ta ifrån dig en upplevelse men de kan stjäla en dyr bil du köper. Du lär dig historia, kultur och hur livet ser ut på andra platser . Du får perspektiv på saker och inser hur lyckligt lottade vi är i Sverige, även när tunnelbanan är fem minuter sen.

Snart har du besökt 194 länder, vad räknas som ett besök?
– Olika föreningar har olika åsikter men min princip är minst en övernattning. Man måste igenom passkontrollen och in i landet.

Har besöken varit ett självändamål i sig?
– Inte från början men sedan blev det en grej att hinna före den förra rekordtagaren. I våras har jag rest mycket, 3–4 månader, och besökt Mali, Irak, Kanada, Taiwan, Hongkong, Macao och Armenien. Nu sätter jag snart punkt för det här målet och det kommer nog kännas lite vemodigt.

Vad är ditt bästa restips?
– Res lätt och läs på. Det finns oftast något att se, det gäller att veta vad.

Bästa resmål?
– Det är jättesvårt, men mitt hjärta finns i Sydamerika. Jag har rest mycket till Latinamerika med jobbet. Bäst gillar jag nog Bolivia, där har jag varit fem gånger.

Vad är det häftigaste du varit med om på dina resor?
– Något jag aldrig kommer glömma är när jag blev utslängd ur Ekvatorialguinea i centrala Afrika. Mark Thatcher, Margaret Thatchers son, skulle förhöras och som enda blond i landet trodde de att jag var en legosoldat som planerade en kupp. De vägrade tro på mig när jag sa att “jag bara är en vanlig turist”, eftersom de aldrig har turister. Första dagen satt jag i fyra timmars förhör och andra dagen i sex, tills slut lät de mig gå om jag bokade en resa hem direkt. Det blev bara en natt där.

Hur ska du fira?
– Det blir en stor fest när jag kommer hem i slutet av oktober i kombination med min födelsedag.

Vad händer härnäst?
– Jag ska till Kenya och Tanzania över jul och nyår med min flickvän och till Västindien i februari. Jag har också börjat samla på territorier, det finns cirka 130 stycken och jag har besökt 40. Än finns det nog ingen svensk som besökt alla länder och territorier.


Text: Redaktionen • 2010-08-17
Nyhet

Scroll to Top