Annons
Annons

1642248.jpg

Nyhet

Han tog med sig familjen på bilsemester hela vägen till Asien

Sven Gruvstad tog med sig familjen på bilsemester genom Centralasien och Kina till Indien. När de var hemma igen och kollade bilens avståndsmätare insåg de att de kört exakt 3 500 mil med sin Toyota Landcruiser årsmodell 2003.

Text: Per J Andersson • 2020-01-03 Uppdaterad 2021-09-15

Med på resan var hustrun Shirley, de tre barnen Filip, Lina och Fanny och dessutom Svens bror Jan och kompisarna Anna och Sven-Erik. Hur alla fick plats i bilen? Förklaringen är att ingen var med samtidigt som någon annan. Alltid bara två i bilen, förutom enstaka liftare och ibland, som i Kina och Turkmenistan, en obligatorisk guide och, som i Pakistan, en beväpnad vakt som skydd mot eventuella terrorister.

Hur föddes tanken att ta bilen ända till Mumbai?

– Inför en lång bilresa i Europa satte jag upp Europakartan på väggen och började genast fundera på nästa steg. Asien hade jag besökt, men sett så lite av. Köra bil i Asien? Det kändes utopiskt. Förmodligen omöjligt, eller…?

Men var det inte krångligt med alla gränser?

– Att skaffa visum var ett stort långt och nervpressande äventyr. Jag hade två pass för att hinna med att få alla viseringar. Vi fixade alla visa i förväg. Det var bara Uzbekistan-visumet som jag fixade på vägen.

 

Han tog med sig familjen på bilsemester hela vägen till Asien

Värsta upplevelsen?

– På den sista vägsäkerhetskontrollen, innan vi lämnade kinesiska Xinjiang, såg vi hur en polis med hårda knytnävar misshandlade en äldre man. Det kändes väldigt otäckt. Polisen förstod att jag sett det hela. Han skrek till mig. Jag ignorerade, tittade bort. Ville inte att han skulle se mina tårar. Då skrek han ännu högre. Jag tittade upp – och möttes av ett hånflin.

Och höjdpunkten?

– En spännande tebjudning i Tadzjikistan nära gränsen mot Afghanistan som blev till en komplett middag. När vi gett oss iväg kom bonden springande efter bilen och vinkade energiskt. Så drog han fram ett stort brödstycke och förklarade att vi kan behöva det på vår resa. ”Ni ska färdas långt. Man vet aldrig när ni får mat nästa gång”, tecknade han med hela kroppen. Sådana möten ger styrka och kraft när mörkret tränger på och man börjar tvivla på människans godhet.

Skulle du göra om resan om du fick chansen?

– Nu vill jag hellre köra bil från Sydafrika till Egypten. Samma typ av resa men med nya spännande, för mig ännu okända, resmål.

Läs mer i boken

Sven Gruvstad skildrar bilresan via Centralasien och Kina till Indien i boken Från Malmö till Mumbai – sju månader i egen bil genom Asien som du kan köpa här.

Han tog med sig familjen på bilsemester hela vägen till Asien

Text: Per J Andersson • 2020-01-03
NyhetRoadtrip

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen