Annons
Annons
En av de lokala bussarna i Candelaria, Bogota. Foto: Thinkstock.

En av de lokala bussarna i Candelaria, Bogota. Foto: Thinkstock.

Nyhet

Här är kollektivtrafiken säkrast och farligast för kvinnor

Åker du tunnelbana i New York kan du känna dig trygg men undvik att ta bussen i Bogotá om du är kvinna. En ny rapport visar hur säkert de allmänna kommunikationsmedlen är för kvinnor i New York och 15 av världens största huvudstäder.

Text: Johanna Jackson • 2014-11-12 Uppdaterad 2014-11-12

Undersökningen som utfördes av Thomson Reuters Foundation i samarbete med undersökningsföretaget Yougov visar att så många som sex av tio kvinnor har blivit trakasserade då de använt sig av allmänna transportmedel i Latinamerikas största städer.

Allra värst är läget i Bogotá, Mexico City och Lima. I andra änden av listan, alltså de städerna som rankades bäst, hamnade New York, Tokyo och Beijing.

Totalt tillfrågades 6 555 kvinnor och experter om hur säkerhetsläget för kvinnor såg ut i de olika städernas kollektivtrafik.

Frågorna som kvinnorna fick svara på var bland annat hur säkra de kände sig i kollektivtrafiken på natten, om de någonsin har blivit trakasserade i kollektivtrafiken och hur stor de trodde chansen var att de skulle få hjälp av andra eller av myndigheter i fall de trakasserades.

Enligt Thomson Reuters Foundation kunde flera av världens största huvudstäder inte inkluderas i undersökningen på grund av konflikt eller på grund av att Yougov-undersökningen inte kunde genomföras. Dessa städer är Egyptens huvudstad Kairo, Dhaka i Bangladesh, Kinshasa (Demokratiska republiken Kongo) Irans huvudstad Teheran och Bagdad (Irak).

Experter rådfrågades dock i Kairo och baserat på detta så skulle staden placerats på plats fem på listan av de mest osäkra städerna. 

Huvudstäderna med farligast och säkrast kollektivtrafik

(Listan går från farligast till säkrast)

1. Bogotá, Colombia
2. Mexico City, Mexico
3. Lima, Peru
4. Delhi, Indien
5. Jakarta, Indonesien
6. Buenos Aires, Argentina
7. Kuala Lumpur, Malaysia
8. Bangkok, Thailand
9. Moskva, Ryssland
10. Manila, Filippinerna
11. Paris, Frankrike
12. Seoul, Sydkorea
13. London, Storbritannien
14. Beijing, Kina
15. Tokyo, Japan
16. New York, USA

Läs hela rapporten här.

Du som läste det är kanske också intresserad av:

Lista Världens fem farligaste resmål.


Text: Johanna Jackson • 2014-11-12
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top