Annons
Annons
Kvinna går på en gata intill färgglada hus.

Vad bör man tänka på vid en resa till Colombia? Experten tipsar! Foto: Getty Images

Colombia

Experten: Så är säkerhetsläget i Colombia!

Hur är situationen i Colombia just nu och vad ska man tänka på om man reser dit som turist? Vi pratade med Colombiaexperten Verdiana Garcia!

Text: Fredrik Brändström • 2023-05-10 Uppdaterad 2023-05-10

Vad är det bästa med Colombia, enligt dig?

1. Människors entusiasm, kreativitet, drivkraft och humor.

2. Den fantastiska naturen och dess mångfald. Colombia har kust mot Karibien och mot Stilla havet, över 50 procent av landet är täckt av regnskog. Världens längsta bergskedja Anderna korsar landet – och Colombia finns med bland länderna med störst andel våtmarker i världen.    

3. Stämningen, som är otroligt dynamisk, det är full fart hela tiden. Ibland känns det som om dygnet i Colombia rymmer mer än 24 timmar, det händer så otroligt mycket!

Kvinna som ler mot kamera framför hus.

Namn: Verdiana Garcia | Ålder: 50 år | Bor: I Paraguay | Familj: Två barn, 12 och 17 år.

Bakgrund: Född i Sverige och har bott i Colombia i flera omgångar, både som barn och vuxen. Har samordnat Act Svenska kyrkans biståndsarbete i Colombia 2015–2022 och är sedan 2022 Act Svenska kyrkans regionala representant för Latinamerika och Karibien.


Hur skulle du beskriva situationen i Colombia just nu?

– Colombia befinner sig i en extremt polariserad situation liksom många andra länder i världen. Hälften av befolkningen är nöjda och förväntansfulla efter att man för första gången i historien (med ett undantag på 1940-talet) valt en president från vänstern. Likaså har en svart kvinna valts till vicepresident för första gången i Colombias historia. Den andra hälften av befolkningen känner sig hotade av den nya regeringen och är rädda för att Colombia ska bli en vänsterregim med auktoritära förtecken som den i Venezuela.

Färgglada hus och människor på gata.
Cartagena är en smällkaramell med alla färgglada hus och byggnader. Foto: Getty Images

Hur har  läget i landet förändrats de senaste åren?

– Sedan fredsavtalet slöts med Farc-gerillan 2016 har negativa konsekvenser av den väpnade konflikten, som tvångsförflyttningar, försvinnanden och kidnappningar, minskat avsevärt. Men fortfarande är Colombia det farligaste landet i världen att verka för mänskliga rättigheter och landrättigheter i.

Som i många andra delar av världen har covid-pandemin gjort att fattigdomen ökat de senaste åren. Trots detta räknas Colombia som den fjärde starkaste ekonomin i Latinamerika, efter Brasilien, Mexiko och Argentina.

Det sker en mycket spännande utveckling i Colombia som är intressant att följa på nära håll.   

Verdiana Garcia

Den nya regeringen har återupptagit förhandlingar med den fortfarande aktiva gerillagruppen ELN och vill även förhandla med andra väpnade aktörer, som paramilitära grupper. Regeringen har ett nytt koncept som de kallar för Paz Total – (total fred), då de menar att samtal och förhandlingar måste äga rum med samtliga väpnade aktörer som genererar våld och skräck i lokala samhällen. President Petro har även sagt att kriget mot narkotikan under de senaste decennierna (till stor del lett av USA) totalt misslyckats och att nya strategier måste till för att få bukt med narkotikahandeln – som samtliga väpnade aktörer är involverade i. Det sker en mycket spännande utveckling i Colombia som är intressant att följa på nära håll.    

Blå berg.
Håll dig uppdaterad om vilka platser i Colombia det är säkert att röra sig i. Ett tips är att prata med lokalborna eller en researrangör. Foto: Getty Images

Hur säkert är det att resa till Colombia idag, skulle du säga?

– I de allra flesta länder i Latinamerika är det viktigt att innan man reser ta reda på vilka platser i landet som det är säkert att röra sig (till exempel genom att läsa på swedenabroad.se). Kriminaliteten är hög i Colombia, men det finns platser som är relativt säkra att resa till. Det allra bästa är om man har möjlighet att resa med någon lokal person eller inom ramen för en organiserad resa.

Vad ska man tänka på om man reser hit som turist?

– Man ska helst känna någon på plats som kan orientera en eller resa med en rekommenderad lokal guide. Det är även viktigt att hålla sig informerad via nyheter och andra kanaler innan man reser till olika delar av landet. Genom att besöka Colombia som turist (och gärna främja den växande ekoturismen) och sedan komma hem och berätta positiva saker om landet kan man bidra till att dämpa det stora stigma och diskriminering som många colombianer ofta får erfara när de, självmant eller ofrivilligt, reser utanför sitt land. 

Läs också: 10 platser du inte får missa i Colombia

Finns det områden som man ska undvika att besöka?

– Samtliga städer har områden som man ska undvika, då kriminaliteten kan vara hög – och vissa platser långt ute på landsbygden där väpnade grupper slåss om kontrollen ska definitivt undvikas. Men oftast är dessa platser så avlägsna och har så dåliga förbindelser att det är högst osannolikt att som turist ”råka” hamna där.

Storstaden Medellin lyser i natten.
Colombias näst största stad bjuder på ett sprudlande nattliv och festlig stämning. Foto: Getty Images

Vilka är dina 3 absoluta favoritplatser i Colombia?

– Svårt att välja för det finns så många! Colombia är dubbelt så stort som Spanien. Turismen för utländska turister är inte så utvecklad än, det är till exempel inte så många som pratar engelska, så jag skulle välja säkra kort som:

1. Cartagena. Framför allt den vackra och välbevarade gamla stadsdelen, den närliggande stadsdelen Getsemani med alla sina barer och restauranger, och någon av de närliggande karibiska öarna i skärgården Rosario.

2. Naturreservatet Tayrona vid Sierra Nevada de Santa Marta med dess imponerande stränder och regnskog samt Ciudad Perdida (3–5 dagars guidad vandring för att nå Tayronafolkets heliga plats).

3. Eje Cafetero där man kan bo i vackra kaffeplantager.

I dessa tre områden är turismen mer utvecklad och det finns ett större utbud av hotell/boende och organiserade utflykter. Läs mer om favoriterna här – 10 tips för nybörjaren i Colombia

Något annat guldkorn du vill tipsa om, som få turister besöker?

– Vandringar i våtmarker i Bogotás närområden som Páramo de Chingaza och Caño Cristales – ”floden med sju färgerna” i La Macarena, Meta söder om Bogotá!

Mer läsning: Reportage om det kreativa Medellín


Text: Fredrik Brändström • 2023-05-10
Colombia

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen