Det internationella matmagasinet Chef’s Pencil har listat världens dyraste Michelinkrogar. Här är dyrgriparna.
Högst upp på listan hittar vi skaldjurskrogen Ginza Kitafuku i Tokyo, systerrestaurangen till Akasaka Kitafuku, där en avsmakningsmeny kostar 2130 dollar. Dyrt kan man tycka, men på hemsidan skriver de att man inte behöver betala för själva rummet man bokat. Phew! Här är det lokal snökrabba som serveras. Färsk? Den lever när kocken börjat tillreda middagen framför gästerna. Allt är väldigt typiskt för japansk matkonst – enkelt, avskalat och laserfokus på kockens matmagi.
På andraplats finns Shanghairestaurangen Ultraviolet by Paul Pairet. Här landar en meny på 1230 dollar, vilket är nästan 1000 dollar billigare än Ginza Kitafuku. Tredjeplatsen innehas av New Yorks Caviar Russe, beläget några minuters promenad från Rockefeller Center på Madison Avenue, vars prislapp ligger på 975 dollar.

Danmark finns med på sjunde plats med tvåstjärniga Alchemist. Vår danska granne, som till skillnad från den japanska dyrgripen, bjuder på show med koreograferade måltidsupplevelser. Här vill kocken säga något om maten och världen – ibland vackert, men också provocerande eller chockerande.
Läs mer: Michelinkocken bjuder in till middag – i stratosfären
Ingen svensk Michelinrestaurang placerade sig i topp 50, men den dyraste Michelinkrogen i Sverige är gissningsvis Frantzén, där avsmakningsmenyn kostar 4800 kronor.
Ta del av hela listan på chefspencil.com.