Annons
Annons
Peru

UD avråder bland annat för icke-nödvändiga resor till södra Peru. Foto: GettyImages

Nyhet

Har du koll på vilka länder som UD avråder från resor?

Det kan bli en dyr resa om man inte har koll på vilka länder och regioner som Utrikes­departementet avråder ifrån – se därför till att vara uppdaterad. Här är några saker att tänka på.

Text: Helle Kikerpuu • 2023-03-07 Uppdaterad 2023-03-07

UD avråder från resor till ett land, eller delar av ett land, när säkerhetssituationen bedöms som mycket farlig, oberäknelig eller snabbt föränderlig. Varför ska du, förutom för din egen säkerhet, vara medveten om UD:s avrådan? Jo, det kan nämligen bli en mycket kostsam resa om olyckan är framme.

Normalt gäller inte en vanlig hemförsäkring om UD avråder från resor och det kan krävas tilläggsförsäkringar för att ha ett skydd om ändå reser till platsen trots UD:s avrådan. Det är viktigt att se över vad som ingår i en försäkring och vilka villkor som gäller för den resa du vill boka.

Om du har ett mer omfattande reseskydd kan försäkringsbolagen även ersätta förseningar/inställda flyg. Foto: GettyImages

Vilka länder avråder UD från just nu?

Den senaste avrådan gäller Peru, där man för en tid sedan avrådde för resor till flera regioner, men med anledning av ett förbättrat säkerhetsläge har UD ändra avrådan till att endast handla om icke nödvändiga resor till Puno-regionen. Regionen är känd för resor till Titicacasjön. Avrådan gäller tills vidare.

Ett annat populärt resmål är Thailand där UD avråder tills vidare från icke nödvändiga resor till de fyra provinserna Narathiwat, Yala, Pattani och Songkhla södra delen av landet. Avrådan gäller tills vidare.

Läs hela listan på regeringen.se.

Läs mer om reseförsäkringar på konsumenternas.se.

2 tips inför resan

UD Resklar-appen använder platstjänster och pushnotiser som gör det enklare för dig att hålla koll på omständigheterna under din resa. Ladda ner appen på App Store och Google Play.

Om du blir sjuk eller skadad utomlands och är i behov av akut hjälp ska du kontakta den larmcentral som ditt försäkringsbolag samarbetar med. Se till att ha numret i din kontaktlista så slipper du leta efter det om olyckan skulle vara framme.


Text: Helle Kikerpuu • 2023-03-07
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen