Foto: Istock.

Foto: Istock.

Nyhet

Här varnas resenärer för resor till Sverige

En annons på utrikesterminalen på Atatürks flygplats i Istanbul varnar resenärer för att besöka Sverige. "Visste du att Sverige har den högsta våldtäktsstatistiken i världen?" lyder budskapet enligt Aftonbladet.

Text: Johanna Jackson • 2016-08-19 Uppdaterad 2021-06-23

Bakom annonsen som rullas ut på stora bildskärmar står den regimtrogna tidningen Günes. Bilder på annonsen har sedan spridits på Twitter och andra sociala medier. 

En anledning som tros ligga bakom varningen är den ansträngda diplomatiska stämningen som uppstått efter utrikesminister Margot Wallströms kritik på Twitter av påstådda ändringar av Turkiets sexbrottslag. 

Kontroverserna ledde bland annat till att en svensk diplomat kallades upp till det turkiska utrikesministeriet för att ställas till svar. 

Enligt en expert som Aftonbladet har talat med kan annonsen vara en hämnd mot ministerns uttalande.

– Det verkar uppenbart att det är ett försök att ge tillbaka. Den turkiska nyhetsrapporteringen om Margot Wallström har väckt stor ilska i Turkiet, säger Paul Levin, direktör för institutionen för Asien- Mellanöstern- och Turkietstudier vid Stockholms universitet till tidningen.

Margot Wallströms har efter söndagens tweet även kritiserats för att vara felinformerad och Turkiets vice premiärminister Mehmet Simsek bad henne att ta reda på fakta. Även mediers rapportering av lagändringen har kritiserats för att vara missvisande och felaktig, enligt Sveriges Radio

Anledningen till att Sverige har så pass hög statistik betyder inte nödvändigtvis att vi har flest våldäkter per capita, utan snarare att fler brott anmäls och registreras. 

– Ett högt antal anmälda sexualbrott kan vara uttryck för att ett samhälle tar kvinnors rättigheter på allvar, säger Felipe Estrada, kriminolog vid Stockholms universitet till Aftonbladet. 

Indonesien kan förbjuda alkohol

Bebis föddes på flyget – får gratis resor resten av livet

Svenske Anders bara meter från bomben i Thailand: "Kändes helt overkligt"


Text: Johanna Jackson • 2016-08-19
Nyhet

Scroll to Top