Annons
Annons

Lär dig mer om häxprocesserna i Visby. Foto: pressbild.

Nyhet

Häxjakt i Visby – följ med på ny självguidad tur

Redan sett alla pittoreska gränder i Visby? Upplev ondskans Visby istället! Turen börjar med en förvirrad gammal kvinna vid ett gathörn och fortsätter med djävulsanklagelser och häxeri. Du tar dig fram med hjälp av en självguidande app

Text: Sofia Zetterqvist • 2022-07-26 Uppdaterad 2022-07-29

Året är 1705 och Visby står inför förändringar – något som inte uppskattas av alla, inte minst kyrkan som börjat förlora i mak. Vad ska man ta sig till? Det är då boterskan Lilla Ingeborg anklagas för häxeri. Något som startar en kedjereaktion och vips sitter hon tillsammans med två andra kvinnor, Kuske-Greta och Bohl Strijd, i ett av Visbys fängelsetorn.

Det är de här tre kvinnornas berättelse man får följa i den nya självguidade turen ”Ondskan i Visby” av Story Tourist! Du tar turen genom att ladda ned appen Story Tourist till din telefon, köper Visby-turen (59 kronor) och låter sedan berättarrösten guida dig genom Visbys mindre glamorösa kvarter. Ibland dyker det upp bilder eller animerade videos på skärmen som bidrar till berättelsen. Turen tar 1,5 timme och börjar vid Övre Finngränd och slutar vid fängelsetornet Kajsarn i Visby – instruktioner för hur du ska gå får du medan du promenerar.

…eller vandra och lös ett fall med Sherlock Holmes i London. Foto: pressbild.

Vandra med Wallander i Ystad – eller Doktor Glas i Stockholm

Story Tourist har även andra liknande turer som tar dig genom olika platser med hjälp av historieberättande ljudspår. Ett kul sätt att uppleva en plats på! Du kan till exempel lösa ett mord i Ystad med Kurt Wallander, kliva in i ett studentmord i Lund och följa Doktor Glas fotspår genom ett febrigt Stockholm. Den som befinner sig i London kan lösa fall med Sherlock Holmes, och Köpenhamn går att upptäcka genom den berömda sagan om den lilla sjöjungfrun.


Text: Sofia Zetterqvist • 2022-07-26
NyhetBoktips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen