Annons
Annons
Bernina Express rullar fram på den världsarvsklassade Rätiska järnvägen. Foto: Istock

Bernina Express rullar fram på den världsarvsklassade Rätiska järnvägen. Foto: Istock

Nyhet

Hit går svenskarnas drömresor – på räls

Att färdas på räls är både harmoniskt och miljövänligt och intresset för att resa med tåg på semestern har fått en renässans den senaste tiden. Drömresan för flest svenskar går med den legendariska Transsibiriska järnvägen. En episk resa genom ingenmansland från Ryssland till Kina.

Text: Johanna Jackson • 2018-05-03 Uppdaterad 2021-06-23

Att resa med tåg är ett allt mer populärt färdsätt på resan, även om majoriteten fortfarande väljer flyget. Den pågående klimatdebatten har under de senaste åren ökat intresset för att resa med tåg på semestern, både inom Sverige och utomlands. Förra året såldes cirka 10 600 interrail-biljetter i Sverige, i år beräknar den svenska återförsäljaren Silverrail sälja drygt 15 000 tågpass, enligt TT.

I en färsk undersökning som SJ genomförde med hjälp av Sifo ställdes frågan om vilken tågresa som svenskarna drömmer mest om. 18 procent svarade Transsibiriska Järnvägen nästan lika många svarade att de helst reser på en lyxresa med Orientexpressen. 12 procent svarade “vet ej”.

Värt att notera är att svarsalternativen var förbestämda och 18 procent svarade att inget av alternativen som fanns med var deras drömresa med tåg. På sjätteplats hamnade svenska Arctic Circle Train med 5 procent, därefter Glaciärexpressen mellan skidorterna St Moritz och Zermatt i Schweiz (4 procent), lyxtåget Rovos Rail i Afrika (3 procent) och en resa med Japans höghastighetståg Shinkansen (3 procent). 

Här är svenskarnas topp 5 drömresor med tåg:

*Enligt SJ:s Sifo-undersökning. 

1. Transsibiriska Järnvägen – 18 procent 

Hit går svenskarnas drömresor – på räls
Foto: Istock

Klassisk tågresa från Moskva till Peking som tar 6 dagar och går genom Uralbergen, delar av Sibirien, längs Bajkalsjöns strand, och Mongoliet.

2. Orientexpressen – 17 procent 

Hit går svenskarnas drömresor – på räls
Foto: Venice–Simplon Orient Express

Orientexpressen är egentligen namnet på flera olika rutter, men den ursprungliga rutten syftar på sträckan mellan Paris och Istanbul. Numera används namnet främst för att benämna lyxlinjen som går mellan London och Venedig. Den kostsamma färden går endast några gånger om året och tar med passagerare på en över dagslång resa i noggrant restaurerade originalvagnar från 1920-talet.

Läs: Tåg Paris–Istanbul: Tågromantik i kubik

3. California Zephyr – 8 procent 

Hit går svenskarnas drömresor – på räls
Foto: Istock.

En naturskön resa mellan Chicago och San Francisco som brukar kallas Amerikas vackraste järnväg. Tåget går förbi varierade landskap, från villaförorter i Chicago till vida slätter i Nebraska. Färden tar cirka 2 och en halv dagar. 

4. Bernina Express – 6 procent

Hit går svenskarnas drömresor – på räls
Foto: Istock
Hit går svenskarnas drömresor – på räls
Foto: Istock

Spektakulär resa på cirka fyra timmar som går genom alpvärden på en Unescoskyddad räls från Chur i Schweiz till Tirano i Italien. Det röda tåget tar resenärer förbi alptoppar och dalar, genom 55 tunnlar över 196 broar och snirkliga viadukter.  

5. The Ghan – 6 procent 

Hit går svenskarnas drömresor – på räls
Foto: Istock

Från Darwin i norra Australien förbi Alice Springs till Adelaide i söder, genom det röda australienska ökenlandskapet. Sträckan går förbi öde vildmark och tar 54 timmar, eller cirka 2 dygn. 

Ny rutt med lyxtåg tar dig kust till kust genom Afrika

10 klassiska tågresor du måste göra innan du dör

Här är världens tio bästa ölställen


Text: Johanna Jackson • 2018-05-03
NyhetListorTågresor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top