Annons
Annons
Två glada tjejer på resa

Många vill resa mer under 2022, men vilka resetrender kan man utröna redan nu? Foto: GettyImages

Nyhet

Hur reser vi nästa år? 6 resetrender 2022

Kommer vi resa mer nästa år? Kommer vi resa annorlunda än tidigare? Här är sex resetrender inför resandets återkomst under 2022.

Text: Helle Kikerpuu • 2021-10-19 Uppdaterad 2021-10-20

Även om pandemin inte är över börjar en känsla av hopp att infinna sig. Och många hoppas kunna resa mer. För att utforska denna nya våg av optimism har resebyrån Booking.com beställt en omfattande undersökning med över 24 000 resenärer i 31 länder och områden, kombinerat undersökningen med sin egna data och expertkunskap, för att förutspå hur resandet kommer att förändras det kommande året.

1. Semester för hälsan

Efter mer än ett år av reserestriktioner och ständig förändring läggs stort fokus på de positiva effekter resor har på vår hälsa och välbefinnande. Nästan två tredjedelar (62 %) säger att de inte insåg hur viktigt resande var för deras välmående förrän resandet inte längre var möjligt, och 84 % säger att en inplanerad semester har en positiv inverkan på deras emotionella välbefinnande.

Hur hjälper resan till för att man ska må bra? En fjärdedel (26 %) anger att resor är ett sätt för dem att gå utanför sin ’comfort zone’ och ger ny energi. Dessutom verkar ett miljöombyte hjälpa till att ladda batterierna, och andra säger att de får energi av att uppleva en ny matkultur eller höra ett nytt språk. 

2. Ta en paus från (hemma)kontoret

När pandemin slog till blev många bostäder även kontor, och fördelarna med att kunna jobba på distans upptäcktes. Under 2022 kommer vi dock att se en betydande ökning av människor som vill återupprätta en hälsosam balans mellan jobb och privatliv. Semestertiden kommer att vara strikt arbetsfri för tre fjärdedelar av resenärerna (73 %) under 2022, vilket inte alltid var fallet under 2021, då gränserna mellan jobb och fritid suddades ut.

Trots flexibiliteten i att kunna arbeta på distans skulle 59 % av resenärerna hellre föredra en kortare, helt jobbfri semester under 2022 än att tillbringa mer tid på resmålet, men behöva kombinera jobb och fritid. 50 % uppger att de har jobbat fler timmar och använt färre semesterdagar under pandemin, och därför förväntas allt fler ta ut semesterdagar under 2022.

3. Alla första-gången känslorna

Efter att ha känt sig ”fast” under en längre tid kommer resenärer, snarare än att hasta genom resan, njuta av varje ögonblick. Tre fjärdedelar (75 %) av resenärerna säger att det är roligare när färden till resmålet känns som en del av själva resan. Det som tidigare kändes vardagligt – att luta huvudet mot tågfönstret medan landskapet sveper förbi eller att gå vilse i en labyrint av slingrande kullerstensgator för att plocka upp nycklarna till semesterlägenheten – kommer att kännas som ren lycka nästa år. 

4. Lokalsamhället i fokus

Över hälften (58 %) av resenärerna uppger att det är viktigt att deras resa är till fördel för den plats de besöker, och 57 % skulle uppskatta en app eller hemsida som ger rekommendationer kring de resmål där ökad turism skulle ha en positiv inverkan på lokalsamhället. Dessutom vill 68 % att pengarna de spenderar när de reser går tillbaka till de lokala samhällena, och 73 %3 vill ha autentiska upplevelser som är representativa för den lokala kulturen.

Läs mer: Krönika: Hur vet jag att hotellet är hållbart?

5. En återkomst av semesterflirten

Efter att ha tröttnat på att bara svepa igenom samma ansikten under de senaste 18 månaderna, kommer man använda sina favoritdejtingappar under semestern 2022 som ett spännande sätt att hitta kärleken. Vi förutspår en återkomst av semesterflirten, då hälften (50 %) hoppas få uppleva en sådan under nästa resa.

Mer romantik? 7 underskattade städer i Europa för romantisk weekend

6. En positiv inställning

Efter att ha fått höra ”nej” under så lång tid kommer resenärer att ha ett mer positivt synsätt under 2022. Faktum är att 63 % kommer att skippa allt som känns för organiserat och satsa på en flexibel semester där man gör det man känner för, istället för att ha ett detaljerat schema fullt av aktiviteter. Och nästan tre fjärdedelar (72 %) anger att de kommer att säga ja till varje semestermöjlighet som budgeten tillåter.


Text: Helle Kikerpuu • 2021-10-19
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen