Foto: istock.

Foto: istock.

Nyhet

Lågprisflygbolag inför barnfria zoner

Gråt, skrik och kalabalik? Att flyga bredvid ett barn kan uppfattas vara ett så pass stort störningsmoment att många är villiga att betala extra för att undkomma det. Nu blir det indiska lågprisflygbolaget IndiGo det senaste bolaget att införa barnfria zoner.

Text: Johanna Jackson • 2016-10-05

I september meddelade IndiGo att de kommer att införa en så kallad “tyst zon” där barn under 12 år är portade, skriver Stuff.co.nz och hänvisar till Hindutimes. Zonen kommer att vara placerad i den främre delen av planet, ha extra benutrymme och kosta extra.

IndiGo är dock inte det första flygbolaget som inför barnfria zoner. Redan 2012 införde det malaysiska flygbolaget Air Asia barnfria zoner på sina långdistansrutter och samma år skapade ett annat malaysiskt bolag debatt när man beslöt sig för att förbjuda spädbarn från första klass. 2013 blev det singaporianska Scoot Airlines näst i led att införa en sådan zon.

Lågprisflygbolag inför barnfria zoner
Foto: Wikimedia.

Även i Europa har frågan varit uppe på tapeten länge men än så länge har inget flygbolag infört uppdelningen.

2014 visade en undersökning från resebyrån Ticket att mer än hälften, eller 52 procent av svenskarna skulle vilja ha barnfritt på flyget. 2 av 10 skulle dessutom vara villiga att betala för det.

I ett inslag i Nyhetsmorgon från 2014 som Vagabonds redaktör Per J Andersson medverkade i diskuterades frågan. I inslaget redovisas några reaktioner på undersökningen som visar att frågan upprör och att åsikterna för de båda lägren är starka. 

“Helt klart, inte vad som helst men en del. Barn kan låta och springa runt för mycket,” svarar en person på frågan om de skulle kunna betala extra för att slippa barn på flyget.

“Bara att tänka sig att ha så kallade barnfria zoner låter sjukt i mina öron. Det finns vuxna som beter sig mycket illa, till exempel dricker alkohol när de reser, vad är det för samhälle som vi lever i som vill radera bort barnen från flygresor? Det gör mig förbannad,” kommenterar en annan.  

Ultimata checklistan för att resa med barn

6 tips för att undvika att bli sjuk under flygresan


Text: Johanna Jackson • 2016-10-05
NyhetFlyg

Scroll to Top