Annons
Annons
Italien först ut med digitalt pass för tågluffare! Foto: GettyImages

Italien först ut med digitalt pass för tågluffare! Foto: GettyImages

Nyhet

Interrail börjar med digitala tågpass

År ut och Ù�r in har tågluffare i Europa behövt fylla i ett papperspass för sina resor, men efter en testperiod under sommaren har Interrail och Euorail försiktigt börjat introducera digitala pass – med start i Italien.

Text: Helle Kikerpuu • 2020-08-17 Uppdaterad 2021-06-23

Med ett Interraill pass kan Europeiska medborgare tågluffa mellan 33 länder vilket ger tågluffare en enormt frihet att resa med tåg inom Europa. Internationella resenärer har samma möjligheter luffa runt med Eurotrailpasset.

Under 2020 blev Estland det 33:e landet att ansluta sig till Interrrail. Och det gjorde även italienska tågbolaget Thello som åker dagtåg mellan franska och italienska städer, bland annat Marseille och Milano samt nattåg mellan Paris och Venedig.

Läs mer här: Nytt land och tågluffarpass – fem nyheter från Interrail

Italien först ut

Det är också Italien som tar täten i nästa utvecklingssteg och introducerar digitala tågpass.Trenitalia, Italiens viktigaste järnvägsoperatör, tillkännagavs nyligen som det första att ta del av det nya Eurail och Interrail-systemet. I huvudsak är det ett allt-i-ett-mobilpass som resenärer bekvämt kan komma åt via Rail Planner-appen.

– Jag kunde inte vara mer stolt över denna milstolpe. Trenitalia var bland de första europeiska transportörerna som introducerade e-biljetter för sina nationella tjänster för år sedan. De var också den första transportören som gjorde platsreservationer digitalt tillgängliga för våra kunder i appen Rail Planner, säger Carlo Boselli, chef för Eurail.

Interrail börjar med digitala tågpass
Tågpasset blir digitalt. Foto: Eurail

Eurail har länge motsatt sig att bli digitala och istället framhållit sina papperspass som den ultimata resesouveniren. Detta har dock inneburit att man som resenär behövt beställa hem passet och utan en extra försäkring har ett stulet eller borttappat pass inte ersatts.

Omfattande utbildning för biljettinspektörer och framgångsrika tester ägde rum både online och ombord på Trenitalia-tåg under juni, efter att Italiens åtgärder för att stoppa spridandet av Covid-19 hade lättats och tågresor möjliggjordes igen.

Lanseringen av det digitala passet för Italien är det första steget i lanseringen av ett större digitaliseringsprojekt av bolaget Eurail. Det digitala passet kommer till början av året bara vara tillgängligt i Italien men tanken är att det kommer att gälla för alla Eurail- och Interrail-nätverk.

Tågluff i Europa – 6 episka rutter

Hop on, hop off – 10 dagars tågluff i Europa

75 orsaker att resa till Italien


Text: Helle Kikerpuu • 2020-08-17
NyhetTågresor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen