Annons
Annons
Myndigheterna vill göra Kanarieöarna "till ett världslaboratorium för turismsäkerhet". Foto: GettyImages

Myndigheterna vill göra Kanarieöarna "till ett världslaboratorium för turismsäkerhet". Foto: GettyImages

Nyhet

Kanarieöarna vill testflyga med hälsopass för passagerare

Världens turistresor står inför stora frågor. Hur ska vi resa och vad kommer att krävas av passagerarna? Nu vill Kanarieöarna testflyga med ett digitalt hälsopass.

Text: Helle Kikerpuu • 2020-05-14 Uppdaterad 2021-06-23

Kanarieöarnas myndigheter har gått ut med ett projekt för ett “testflyg” där passagerarna förväntas ha ett digitalt “hälsopass” för inresa till ögruppen. Lonely Planet skriver att Världsturismorganisationen (UNWTO) arbetar tillsammans med tjänstemän i Spanien för att utveckla åtgärder som kan få igång turismen på ett säkert och hållbart sätt.

Det har ännu inte bekräftats vilken ö som testflyget skulle landa på, eller varifrån det ska avgå ifrån. Nyheten kommer samtidigt som Kanarieöarnas turistminister, Yaiza Castilla, berättade för lokala medier att hon vill göra Kanarieöarna “till ett världslaboratorium för turismsäkerhet”.

Enligt Lonely Planet är myndigheterna hoppfulla om att turismen återigen kan starta. Först för lokalbefolkningen, följt av invånare från Spaniens fastland och sedan internationella besökare senare under året, enligt en rapport från Canary Islands Statistic Institute (ISTAC) .

App i mobilen med hälsodata

Avresan för detta “testflyg” sägs planeras för julimånad. Tanken är att alla passagerare ombord ska ha ett digitalt hälsopass i en mobilapp utvecklad av företag Hi + Card och forskare från Spaniens Tourism Data Driven Solutions (TDDS). Enligt TDDS:s VD, Antonio López de Ávila, ska appen lagra ett medicinskt register som valideras av statliga hälsomyndigheter.

Var och en av passagerarna kommer att ha en unik digital profil som laddar upp medicinsk information relaterat till viruset som krypteras direkt i profilerna.

Viktigt med innovation

Världsturismorganisationens generalsekreterare, Zurab Pololikashvili, har påpekat att “nu när Covid-19-pandemin har skakat om världsekonomin och hotat turistsektorn blir innovation en hörnstenen i återhämtningen”.

– Resorna kommer inte längre att vara som tidigare. Snarare kommer de att bli säkrare och mer hållbara för att fortsätta ge fördelar för nationer och samhällen, sa han.

Kanarieöarnas turistminister, Yaiza Castilla, twittrar: “En mycket god nyhet för Kanarieöarna som utan tvekan kommer att hjälpa oss att återhämta turistaktiviteten”.

Norges “fripass”

Även Norge har öppnat för att personer med intyg att man tillfrisknat från covid-19 ska kunna resa till Sverige utan att behöva sitta i karantän vid återkomsten. Några liknande planer på ett slags “friskintyg” finns inte i Sverige för tillfället.

Avrådan för utlandsresor förlängs – men grönt ljus för korta bilresor

Storbritannien inför två veckors karantän för inresande

12 sätt resenördar uthärdar världens reserestriktioner


Text: Helle Kikerpuu • 2020-05-14
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top