Annons
Annons
Finland öppnar upp för svenska resenärer. Foto: GettyImages

Finland öppnar upp för svenska resenärer. Foto: GettyImages

Nyhet

Svenskar välkomnas till Finland efter restriktionslättnader

Nya direktiv för smittspridning och risker har öppnat upp för lättnader gällande resor till Finland. Nu är svenskar välkomna! Direktiven börjar gälla lördagen den 19 september.

Text: Helle Kikerpuu • 2020-09-11 Uppdaterad 2021-06-23

Resenärer som reser till Finland från Sverige slipper två veckors isolering efter att landets regering beslutat om lättade reserestriktioner. Resenärer från länder med över 25 fall per 100 000 invånare under en period på två veckor måste uppvisa negativt coronatest.

Direktiven börjar gälla på lördag och det betyder att resenärer från Sverige tillsammans med Island, Norge, Polen, Tyskland, Cypern, Australien, Kanada och Japan får resa till Finland utan rekommendation om karantän.

Resenärer från bland annat Estland, Lettland, Litauen, Slovakien, Nya Zeeland, Sydkorea, Thailand, Tunisien och Uruguay har redan välkomnats utan karantän sen tidigare.

Svenska smittspridare?

Enligt Svenska Yle förekom en hel del frågor om Sverige under presskonferensen. En Yle-journalist undrade bland annat om man tror att fallen kommer att öka i Finland när karantän inte rekommenderas för svenskar.

– Vi har klarat det bra hittills när personer från Sverige har kommit till Finland. Vi har inte sett någon smittökning, säger Mika Salminen från Insitutet för hälsa och välfärd, och poängterar att regeringen vidtar åtgärder om coronaläget i Finland blir betydligt värre.

Glada nyheter för färjetrafiken

Under juli månad slutade Viking Line att sälja biljetter till svenskar på kryssningar på rutten Åbo-Stockholm. Beslutet togs efter en rekommendation från de finska myndigheterna, men de nya direktiven från Finland är glada nyheter för företaget.

– Vi är mycket glada över dessa besked som innebÙ�r att det blir betydligt enklare att resa mellan Sverige och Finland igen. Förutom att man häver kravet på karantän blir det också möjligt att resa utan särskilda skäl såsom arbete eller familjeband. Det är både viktigt och positivt för två länder som alltid varit beroende av varandra, och givetvis för oss som reseföretag som fungerat på Östersjön i 60 år, säger Eleonora Hansi, Informationschef i Sverige.

Viking Line har sedan tidigare erbjudit svenska resenÙ�rer att kryssning över dagen med Rosella (Kapellskär-Mariehamn-Kapellskär) eller dygnskryssa med Cinderella med avgång torsdag-lördag (Stockholm-Mariehamn-Stockholm).

– Hur de nya beskeden kan påverka våra linjer är för tidigt att ge besked om, det ber vi att få återkomma om, säger Eleonora Hansi.

Nu kommer man dock addera kryssning över dagen med Viking Grace och Amorella med avgång fredag-söndag och dygnskryssningar med Viking Grace och Amorella (Stockholm-Mariehamn-Åbo-Stockholm). Det nya blir också reguljärresor utan krav på särskilda skäl för inresa till Finland på samtliga dessa fartyg.

Svenskar välkomnas till Finland efter restriktionslättnader
Viking Grace och Amorella till havs. Foto: Niclas Nordlund/Viking Line

Säkerhetsåtgärder ombord

Enligt Eleonora Hansi har Viking Line tagit fram flera åtgärder för att minska smittspridningen. Det ska handla om ett omfattande arbete i form av smittskyddsmanualer, utbildning och fortbildning av all personal och konkreta åtgärder såsom:

  • Endast hälften så många resenärer ombord som vanligt (för att kunna säkerställa avstånd och undvika trängsel)
  • Nya rutiner vid av- och påstigning för att undvika trängsel
  • Kontinuerlig information och påminnelser under resan om att hålla avstånd
  • Utökade städ- och desinficeringsrutiner i terminaler och ombord, gott om handdesinfektion för resenärerna i alla publika utrymmen

Hit kan svenskarna resa på semester

Nu styr kryssningsfartygen norrut

48 timmar i Helsingfors – en weekend med finsk design och lyxkrogar


Text: Helle Kikerpuu • 2020-09-11
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen