Fyllde i fel papper – blev skickad till flyktingcenter. Foto: Istock.

Nyhet

Kinesisk turist skickad till flyktingläger

Turisten trodde att papperna han fyllde i var för att anmäla sin plånbok stulen. Det var de inte.

Text: Johanna Jackson • 2016-08-09

Språkbarriärer är ett känt hinder som kan leda till både svårigheter och missförstånd på resan. Men att det skulle gå så tokigt som det gick för en turist från Kina var det nog ingen som skulle kunnat förutspå. 

Enligt tidningen Süddeutsche Zeitung ska den märkliga händelsen ha skett när en 31-årig turist från Kina befann sig på en polisstation i Heidelberg för att fylla i en anmälan då hans plånbok blivit bestulen. Det var i alla fall vad han trodde att han gjorde. 

I själva verket hade mannen, som beskrivs som välklädd och som bara talade mandarin, klivit in på en migrationsmyndighet, skriver DN med hänvisning till Süddeutsche Zeitung. Efter att mannen fyllt i anmälan började maskineriet från de tyska myndigheterna att rulla och innan han visste ordet av hade han blivit förflyttad till ett flyktingscenter i Dülmen nästan 50 mil bort, enligt nyhetsbyrån AP. 

Kinesisk turist skickad till flyktingläger
Heidelberg ligger en dryg timme med bil från Stuttgart där mannen ska ha förlorat sin plånbok. Foto: Istock.

Totalt befann sig mannen i myndigheternas förvar i 12 dagar. Misstaget upptäcktes först efter att flyktingscentret vänt sig till en kinesisk restaurang i orten för tolkningshjälp. 

– Mannen har stor respekt för auktoriteter och fann sig därför i situationen. Han gjorde bara vad han blev tillsagd, säger Christoph Schlütermann, chef för ett flyktingcenter i staden Dülmen till Süddeutsche Zeitung.

Enligt DN ska den kinesiska mannen ha tagit missförståndet med ro. Han ska dock ha sagt att Europa var rätt annorlunda än vad han föreställt sig, rapporterar den tyska nyhetspublikationen WDR.

Exakt var mannen fyllde i sin ansökan är oklart. På sin hemsida förnekar nämligen Heildelbergs kommun™�att de ska haft kontakt med mannen. 

Kinesiska turister flockas till den brittiska småstaden – ingen vet varför

12 saker du bara ser i Tyskland

Misstaget som kan göra ditt kassaskåp på hotellet osäkert


Text: Johanna Jackson • 2016-08-09
Nyhet

Scroll to Top