Annons
Annons
Åtta affischer

Ny utställning bjuder in till en visuell resa genom reseaffischernas Norden. Foto: Svensk affisch: Olle Skrede. Finsk affisch: Paul Söderström & Göran Englund. Norsk affisch: okänd konstnär. Dansk affisch: Aage Rasmussen & Dansk Plakatmuseum.

Nyhet

Klassiska reseaffischer på Nordiska museet – rösta på din favorit

Hur ser en samtida tolkning av den klassiska reseaffischen för Norden ut? Grafiska formgivare, konstnärer och illustratörer från 21 länder har skickat in 359 bidrag till tävlingen ”My Norden Poster 2022”. Nu välkomnas allmänheten att rösta på sin favorit bland åtta finalister.

Text: Helle Kikerpuu • 2022-02-15 Uppdaterad 2022-02-15

Den 11 mars öppnar utställningen Come to Norden på Nordiska museet som visar klassiska reseaffischer från 1890-talet till 1960-talet. Inför utställningen har tävlingen My Norden Poster 2022 efterlyst nya tolkningar av den klassiska reseaffischen med Norden som destination. Av 359 tävlande bidrag har en jury valt ut åtta finalister. Den 11–25 februari välkomnas allmänheten att rösta på sin favorit på cometonorden.com.

Fem finalbildrag visas slutligen i utställningen som en samtida kommentar till de klassiska reseaffischerna. Bland de formgivare som har tävlat är Norden rikligt representerat, men här finns också konstnärer och illustratörer från Mexiko, Malaysia och Japan. Vinnaren offentliggörs den 10 mars. Första pris för den vinnande konstnären består av 30 000 kronor och ett interrailkort. 

Juryn består av Linda Bondestam, illustratör, Vanessa Gandy, Stiftelsen Nordiska museet, Andreas Kittel, grafisk formgivare, Magnus Londen, Come to Finland och Sabina Westerholm, Nordens hus i Reykjavik.

Röster från juryn

”Det var otroligt intressant att få ta del av så många olika tolkningar av Norden. Det fanns både roliga, originella, spännande och tankeväckande bidrag. Fantastiskt att så många konstnärer från olika håll i världen har inspirerats!” – Linda Bondestam, illustratör.

”Tillsammans blir bidragen ett tidsavtryck som visar på att det finns mycket värdefullt att bevara och upptäcka i Norden. Grafisk design är en stark uttrycksform och därför en viktig kulturbärare.” – Vanessa Gandy, chef Museiupplevelsen på Nordiska museet.

”Att fånga Norden i en affisch och samtidigt säga något om framtidens resande är en svårknäckt nöt. Roligt att så många antog utmaningen.” – Andreas Kittel, grafisk formgivare och utnämnd till Årets designer 2021.


Text: Helle Kikerpuu • 2022-02-15
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen