Annons
Annons
Tåg på en bro

Premiären för SJ:s nattåg till Hamburg gick inte så bra som alla hoppats. Foto: SJ

Nyhet

Klen premiär för SJ:s nattåg till Hamburg – The Man in Seat 61 var ombord

Många har sett fram emot SJ:s senaste satsning – nattåget från Stockholm till Hamburg. Men premiären gick inte så bra som alla hoppats.

Text: Helle Kikerpuu • 2022-09-02 Uppdaterad 2022-09-03

Det skulle vara återstarten av gamla forna dagars tågresande. SJ som la ner sina reguljära nattåg till Tyskland för 28 år sedan, skulle återigen rulla söderut. När nyheten kablades ut förra hösten skrev SJ så här i sitt pressmeddelande:

– Det är utmanande att köra ett tåg genom tre länder med olika regler och tekniska förutsättningar. Arbetet med anbudet har präglats av att skapa goda samarbeten och att hitta effektiva lösningar för att köra över landsgränserna säger Dan Olofsson, chef upphandlad trafik på SJ i ett pressmeddelande.

Men goda samarbeten och effektiva lösningar måste ha fallit mellan stolarna. De tillfälliga vagnarna som SJ har tagit i bruk hade nämligen inte godkänts av Danmark och därför fick de inte köra genom landet, vilket resulterade i att endast ett fåtal av vagnarna kom med på premiärresan. Därmed blev många resenärers resa inställd. Nu har SJ stoppat nya kunder från att boka biljetter på nattåget fram till årsskiftet.

Snöplig början kan man tycka, men i Facebook-gruppen Tågsemester vittnar passagerarna om en trevlig resa trots allt.

Tågexpert ombord premiärresan

En som var ombord tågets premiärresa Hamburg till Stockholm var ingen mindre än tågexperten Mark Smith som driver den populära sajten The Man in Seat Sixty-One. Vagabond fick ett snack med honom efter att hans tåg rullat in på Stockholms Centralstation.

Mark Smith
Tågexperten Mark Smith tog tåget från London till Stockholm. Foto: Privat

Hur var resan till Stockholm?

– Det var förstås tråkigt att sovvagnarna inte var klara och att ”Plan B” med andra sovvagnar inte godkändes av Danmark. Men jag hade bokat liggvagn som jag delade med kollegor. Vi pratade till midnatt, drack lite vin, sov gott och fick kaffe och frukost när vi vaknade i Sverige. Vi ankom en minut före tidtabellen – ett riktigt bra sätt att komma hit på. Personalen ombord var bra, det var en härlig atmosfär ombord premiärturen. När sov- och sittvagnarna läggs till är jag säker på att den här rutten kommer bli en succé med tanke på den stora förfrågan på flygfria resor.

– Det krävs mycket organisering för att arrangera ett internationellt tåg som går igenom tre länder, men SJ har gjort det. Det förbinder verkligen hela Västeuropa med Stockholm. Jag reste hela vägen från London till Stockholm med tåg.

Vad kommer du göra nu?

– Jag har precis varit på Vasamuseet, en favorit i Sverige. Ikväll kommer jag ta färjan till Finland.


Text: Helle Kikerpuu • 2022-09-02
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen