Annons
Annons

Hur långt i Europa kan du ta dig med tåg på fem timmar? Foto: skärmbild från chronotrains-eu.vercel.app / Getty images.

Nyhet

Så långt kommer du med tåg på fem timmar

Planerar du en tågluff i Europa? Behöver du inspiration till hur du bäst ska lägga upp din rutt? Då är den här nya digitala tjänsten något för dig!

Text: Sofia Zetterqvist • 2022-08-03 Uppdaterad 2022-08-03

Den nya tjänsten Chronotrains EU visar hur långt du kan resa med tåg på fem timmar från olika järnvägsstationer i Europa. Genom att placera muspekaren på en stad får du ett hum om hur tågförbindelserna ser ut. Beräkningarna baseras på att ett tågbyte aldrig tar mer än 20 minuter, vilket förstås inte alltid är fallet. Men tjänsten ger ändå en fingervisning av hur tågnätet fungerar, och för en tågresenär är det definitivt spännande att testa sig fram på kartan!

Nå, hur långt kommer man då med tåg på fem timmar?

Stockholm-Malmö

När man testar tjänsten blir det snabbt tydligt hur långt Sverige är och hur outvecklad tågtrafiken är, från Kiruna kommer du inte mycket längre med tåg än till Luleå på fem timmar. Från Stockholm centralstation kommer du ned till Malmö, och med ett par minuters tillägg över till Köpenhamn.

Foto: skärmbild från chronotrains-eu.vercel.app.

Hamburg-Frankfurt

Så fort du lyckats ta dig med tåg över sundet till Köpenhamn och vidare till Hamburg (som i sig tar drygt fem timmar) så öppnas möjligheterna! Från Hamburgs centralstation tar du dig bland annat till Berlin, Frankfurt och in i Nederländerna, Polen, Tjeckien och Belgien på fem timmar.

Foto: skärmbild från chronotrains-eu.vercel.app.

Paris-Marseille

Från Frankfurt når du Paris på knappt fyra timmar (om du väljer slutdestination Paris Est) och från järnvägsstationen Paris Gare de Lyon når du sedan Franska rivieran (Marseille-Saint-Charles) på ytterligare tre timmar! Enligt utvecklaren saknar tjänsten stöd för tågbyten som kräver byte av tågstation inom en stad, till exempel i Paris där London-tågen går från järnvägsstationen Paris Nord.

Summa summarum skulle man med lite matematik enligt tjänsten nå Franska Rivieran med tåg från Stockholm på ungefär ett dygn, om man slipper förseningar och missade tågbyten vill säga.

Foto: skärmbild från chronotrains-eu.vercel.app.

Testa den nya tågtjänsten här!


Text: Sofia Zetterqvist • 2022-08-03
NyhetTågresor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen