Annons
Annons
En person upp och ner i snö

Se över reseskyddet om du har planer på att åka skidor i Alperna. Foto: GettyImages

Nyhet

Missa inte att vara rätt försäkrad i skidbacken i Italien

Vill du se till att skyddet under skidresan till Alperna är komplett – oberoende Konsumenternas Försäkringsbyrå ger tips inför och under resan.

Text: Helle Kikerpuu • 2023-02-13 Uppdaterad 2023-02-13

Hemförsäkringen ger bra skydd

Det finns, som de flesta säkert redan vet, ett reseskydd i alla hemförsäkringar. Försäkringen täcker framför allt kostnader för vård och hemtransport men även ersättning vid stöld och skador på bagage. I hemförsäkringen ingår dessutom ett rättsskydd och ett ansvarsskydd.

Reseskyddet i hemförsäkringen gäller inte för en pågående sjukdom eller skada. Om du nyligen har varit sjuk eller har en kronisk sjukdom bör du kontakta ditt försäkringsbolag före resan.

Skador i skidbacken

Om du skadar dig så att du måste uppsöka vård kan du ha rätt till ersättning från en olycksfallsförsäkring. Tänk på att anmäla skadan till alla olycksfallsförsäkringar som du omfattas av

– När vuxna åker off-pist, i liftgator eller i lavinfarliga områden, räknas det som riskfyllda aktiviteter. De är ofta undantagna i hemförsäkringar och ibland också i olycksfallsförsäkringar. Kontrollera vad dina försäkringar täcker om du ska ägna dig åt sådana aktiviteter, tipsar Gabriella Hallberg, jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Ansvarsförsäkring krävs i Italien

Från den 1 januari 2022 ska skidåkare i Italien ha en ansvarsförsäkring för att få åka i skidbackarna. Utan försäkring kan man få böter och indraget liftkort. Den som inte har försäkring måste köpa skyddet tillsammans med liftkortet. Ansvarsförsäkring ingår i alla hemförsäkringar, men du måste kunna bevisa det i backen.

– Se till att ta med ett reseintyg från försäkringsbolaget där det framgår att du är försäkrad. Då kan du slippa både böter och att köpa en extra försäkring på plats avslutar, Gabriella Hallberg.


Text: Helle Kikerpuu • 2023-02-13
NyhetInför resan

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen