Annons
Annons
Befinner du dig ute i världen kan du få försäkringshjälp för att ta dig hem. Bilden från stranden i San Sebastian. Foto: Getty Images

Befinner du dig ute i världen kan du få försäkringshjälp för att ta dig hem. Bilden från stranden i San Sebastian. Foto: Getty Images

Nyhet

Så kommer du hem om du är strandad ute i världen

Eftersom Utrikesdepartementet (UD) avråder från alla utlandsresor gäller katastrofskyddet i hemförsäkringen. Är du strandad någonstans ute i världen kan du få ekonomisk ersättning för att ta dig hem.

Text: Per J Andersson • 2020-03-17 Uppdaterad 2021-08-13

Tusentals svenskar befinner sig fortfarande på resa ute i världen. När allt fler länder stänger gränserna och flyg- och tågbolag ställer in avgångar kan det vara svårt att ta sig hem. Reser du på egen hand och inte på en paketresa är det ditt eget ansvar att sköta vidare resande. Det är också ditt val om du ska ta dig hem eller stanna på plats, vilket i länder med utegångsförbud kanske är det enda rimliga.

Katastrofskydd

Men om du vill ta dig hem kan du sedan i lördags – då UD avrådde från alla resor till alla länder – få ersättning från hemförsäkringen där det ingår ett reseskydd. Det är nämligen katastrofskyddet som alla försäkringsbolag omfattas av som nu trätt i kraft.  

– Det gäller för för alla som befinner sig på ett resmål ute i världen och där man har problem att ta sig hem. Vi ersätter för de merkostnader som det kan innebära. Vi ersätter utlägg för exempelvis en ny flygbiljett, eller boende i väntan på att hemresan kan inledas. Det kan handla också om andra kostnader som förknippas med att man inte kan ta sig hem, säger Kajsa Moström på Folksam till Vagabond.

Gäller katastrofskyddet också för att ersätta alla dem som befinner sig här hemma och har en flygbiljatt ut i världen som de nu inte kan utnyttja?

– Nej, det gör det inte. Där hänvisar vi till flygbolagen. Vi kan bara ersätta dem som befinner sig på resande fot. Har man ett avsbeställningsskydd i försäkringen ersätter vi visserligen, men bara om man har läkarintyg på att man själv är sjuk. Vi ersätter inte enbart på grund av oro eller på grund av UD:s avrådan.

Många resebolag har dock infört möjligheten att fritt boka om resan till ett senare datum, även om biljetten egentligen inte är ombokningsbar. Så har du en bokad biljett som du inte kan uttnyttja, kontakta tåg- eller flygbolaget eller resebyrån där du köpt den.

Det är många som ringer Folksam dessa dagar förmodar jag?

– Ja, vi får jättemånga samtal från människor som befinner sig på olika resmål. De undrar hur de ska bete sig™�efter den breda avrådan från UD som kom i lördags kväll.

Vad svarar ni?

– Att vi kan erbjuda pengar så att man kan ta sig hem. Vi kan inte arrangera hemresorna. Men vi kan erbjuda resurser så att man själv kan ordna det.

Så avbokar du Airbnb och får pengarna tillbaka


Text: Per J Andersson • 2020-03-17
NyhetInför resan

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top