Annons
Annons
Hur gäller reseförsäkringen för resor just denna sommar? Juristen Gabriella Hallberg svarar på dina frågor! Foto: Gettyimages.

Hur gäller reseförsäkringen för resor just denna sommar? Juristen Gabriella Hallberg svarar på dina frågor! Foto: Gettyimages.

Restips

Reseförsäkring – att tänka på inför sommarens resa

Behöver jag skaffa en separat covid-försäkring? Vad händer om jag hamnar i karantän? Eller om mitt PCR-test hinner gå ut? Juristen Gabriella Hallberg från Konsumenternas Försäkringsbyrå svarar på frågor om reseförsäkringar inför sommarens eventuella resor.

Text: Sofia Zetterqvist • 2021-06-18 Uppdaterad 2021-08-30

Behöver jag skaffa en särskild reseförsäkring om jag ska resa utomlands i sommar?

– Reseskyddet som ingår i hemförsäkringen gäller för resor upp till 45 eller för ett fåtal 60 dagar. Genom till exempel appen Resklar kan man hålla koll på UD:s rekommendationer, tipsar Gabriella Hallberg, jurist från Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Vad gäller om UD avråder från resa till landet?

– Det ser ganska olika ut mellan olika försäkringsbolag. Vissa försäkringar gäller även om UD avråder, medan andra inte gäller alls eller inte gäller vid covid-19 eller covid-relaterade komplikationer. Tipset är helt enkelt att ringa eller mejla till sitt försäkringsbolag och fråga vad som gäller för reseskyddet till det landet man planerar att resa till, och se till att även få svaret skriftligt. Risken är annars att man drabbas av enorma kostnader om något skulle hända på resan som till exempel att du eller någon i familjen blir akut sjuk i covid-19 och du behöver intensivvård.

Vad händer om UD avråder från resa efter att jag bokat min reguljära biljett och vill avboka?

– Som regel utgår ingen ersättning om UD avråder från resa till landet, även om deras avrådan kommer efter att du bokat biljetten. Avbeställningsskyddet som ingår i hemförsäkringens reseskydd gäller normalt bara om du drabbas av akut sjukdom eller olycksfall.

Reseförsäkring – att tänka på inför sommarens resa
Ingen ersättning utgår som regel om UD avråder från resa till landet – även om avrådan kommer efter att du bokat biljetten. Foto: Gettyimages.

Vad gäller om jag hamnar i karantän på resan?

– Om man reser till ett land där man måste sitta i karantän för att få komma in i landet, så är det inget som ersätts av hemförsäkringens reseskydd. Däremot finns det separata reseförsäkringar man kan teckna som täcker vissa kostnader vid karantän utomlands. En sådan försäkring måste tecknas innan man reser iväg. Det går bra att ringa oss på Konsumenternas Försäkringsbyrå för guidning, säger Gabriella.

Gäller reseskyddet om flyget blir försenat och jag måste ta ett nytt PCR-test?

– Nej, du kan inte få ersättning från reseskyddet i din hemförsäkring för en sådan kostnad. Du får själv bekosta ett nytt test.

Vad gäller om jag blir sjuk och måste avboka min resa?

– I hemförsäkringens reseskydd ingår oftast ett avbeställningsskydd som gäller om du blir akut sjuk i till exempel covid-19 innan avfärd. Det gäller däremot bara om du kan visa upp ett läkarintyg (digitalt fungerar idag för de flesta försäkringsbolag) eller positivt PCR-testsvar.

Reseförsäkring – att tänka på inför sommarens resa
För att få ersättning för eventuell karantän på resmålet måste du skaffa en särskild försäkring innan avfärd. Foto: Gettyimages.

Vad gäller om mitt barn blir sjuk och vi måste avboka?

– Reseskyddet gäller även för alla som bor på samma adress och är inskrivna i försäkringen. Ibland innefattas även mor- och farföräldrar, man bör höra med försäkringsbolaget före man reser vad som gäller i era villkor.

Vad gäller om jag blir sjuk på resmålet och måste ha sjukvård?

– Reseskyddet i hemförsäkringen täcker vårdkostnader som anses nödvändiga och skäliga för den som drabbats av akut sjukdom, olycksfall eller behöver hemtransport med ambulansflyg. Men det krävs att du varit symtomfri och inte besökt en läkare de senaste tre månaderna. För att vara på säkra sidan ska du be försäkringsbolaget om att få en medicinsk förhandsbedömning så du vet säkert vad som gäller om du sedan blir sjuk. Reser du inom EU har du rätt till samma sjukvård som landets medborgare genom EU-kortet från Försäkringskassan. Så se till att du har med dig EU-kortet på resan! Men glöm inte att EU kortet inte täcker hemtransport med ambulansflyg.

Gäller min reseförsäkring även för resor i Sverige?

– Ja, den gäller, men kraven varierar om man ska övernatta ett eller två dygn på annan ort än där man är folkbokförd, för att hemförsäkringens reseskydd ska gälla på din inrikesresa.

Om Konsumenternas

Konsumenternas Försäkringsbyrå ger dig som konsument oberoende och kostnadsfri fakta och vägledning i bank-, försäkrings- och pensionsfrågor. Du kan läsa mer om just covid-relaterade försäkringsfrågor i deras FAQ.


Text: Sofia Zetterqvist • 2021-06-18
RestipsInför resan

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen