Annons
Annons

Ny cykelled tar dig runt Sveriges största sjö. Foto: John Persson.

Nyhet

Ny nationell cykelled tar dig runt Vänern

I Juni invigdes Vänerleden – Sveriges sjätte turistcykelled som fått nationell status av Trafikverket. Under 640 kilometer tar du dig på två hjul runt landets största sjö Vänern. Förbi gårdsbutiker, mysiga kaféer och restauranger med "White guide-status".

Text: Sofia Zetterqvist • 2022-06-30 Uppdaterad 2022-06-30

Svenskarnas ökade intresse för utomhusaktiviteter har gjort att vi gått från tre nationella turistcykelleder till sex (snart sju) på bara två år. Den nyinvigda Vänerleden bjuder på totalt 640 kilometer cykling förbi skärgårdsklippor, blommiga åkrar och skimrande skogar.

Leden är indelad i fyra etapper som i sin tur är indelad i tre till fyra dagsetapper, vilket gör att du kan cykla hela leden på tolv dagar – eller bara ett par. Under sommaren är det dessutom möjligt att ta med cykeln på vissa avgångar med Värmlandstrafiken (boka din plats i förväg) vilket gör att du enkelt kan ta dig mellan etapperna.

Cykla förbi sevärdheter som Kinnekulle med sitt stora stenbrott ”Sveriges Grand Canyon”, Lars Lerins konsthall Sandgrund i Karlstad och en av Sveriges bäst bevarade 1700-­talsmiljöer i Åmål. När du blir trött gör du stopp på ett café, besöker en mysig gårdsbutik eller äter på något av alla matställen som finns. Flera av dem är nämnda i White Guide, bland annat Sliperiet i Borgvik, Ölme prästgård i Ölme och Sill & Dynamit i Mariestad. Hotell, vandrarhem och campingplatser finns längs med leden, den som vill prova något annorlunda spanar in stugorna hos Bäverly Hills i Lidköping.

Lästips: Lurö skärgård i Vänern – kajakpaddling bland hemliga öar

Vänerskärgården. Foto: Mikael Svensson.

Vad är en nationell turistcykelled?

För att få klassas som en nationell turistcykelled av Trafikverket måste leden vara minst 200 kilometer lång och erbjuda tillräckligt med övernattningsmöjligheter, matställen och intressanta sevärdheter för att man ska kunna spendera en cykelsemester på 3-14 dagar längs den. En nationell turistcykelled måste även börja och sluta i två större orter som går att nå med kollektivtrafik.

Sveriges 6 nationella turistcykelleder:

Unionsleden. Mellan Moss (Norge) och Karlstad, totalt 350 km.

Sydostleden. Mellan Växjö och Simrishamn, totalt 270 km.

Sydkustleden. Mellan Simrishamn och Helsingborg, totalt 260 km.

Kattegattleden. Mellan Helsingborg och Göteborg, totalt 390 km

Ätradalsleden. Mellan Falkenberg och Falköping, totalt 200 km.

Vänerleden. Börjar och slutar i Karlstad, totalt 640 km.

Inom kort kommer även Göta Kanal cykelled lanseras som Sveriges sjunde nationella cykelled, totalt 220 kilometer mellan Mem och Sjötorp. Just nu pågår arbete med skyltning av leden.

Lästips: På cykel längs med Kattegattleden – genom Skåne och Halland


Text: Sofia Zetterqvist • 2022-06-30
NyhetRestipsSverigeCykling

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen