Annons
Annons

Sverige som cykelland? Jovisst, här finns massa att upptäcka tycker grundarna av Sweden by Bike. Foto: GettyImages/Johner Bildbyra AB

Restips

Cykelsemester i Sverige: experternas bästa restips

Upptäck Sveriges guldkorn på två hjul. Vagabond tog ett snack med grundarna bakom Sweden by Bike för att veta mer om cykelturism i Sverige och få några expertens tips.

Text: Helle Kikerpuu • 2024-06-20 Uppdaterad 2024-06-19

I samarbete med kommuner, regioner och entreprenörer runtom i hela Sverige marknadsför och utvecklar Sweden by Bike svensk cykelturism.

På hemsidan kan man som privatperson ta del av detaljerade guider till ett fyrtiotal av landets cykelleder. Från Vänerleden med sina 640 kilometer till Strandledens 50 kilometer långa led mellan Eskilstuna och Strängnäs. De erbjuder över 100 paketresor, tipsar om resmål passande för cykelturism och har även en webbutik.

Vi tog ett snack med grundarna för att veta mer om Sweden by Bike och Sverige som cykelland.

Sweden by Bike fyller snart tio år och drivs av Katarina Bergstrand och Ivan Glauser.

– Det var efter resor utomlands som vi insåg hur stor cykelturismen är i Europa, speciellt i Tyskland och Frankrike. Vi upplevde att det inte fanns tillräckligt med bra och sammanhållen information om cykelturism i Sverige och ville förändra det, säger Katarina.

Hon tycker inte att de själva är några supercyklister, utan eldsjälar med rätt kunskap för en att skapa Sweden by Bike. Katarina är entreprenör och jobbar med att utveckla tjänster och produkter och Ivan är programmerare i grunden, vilket förklarar hemsidans utmärkta gränssnitt och användarvänlighet. Bolaget har vuxit organiskt och ökar varje år.

– Ivan cyklar till jobbet och jag tillhör ”cykelkorg och baguette-gruppen”. Och det är den stora gruppen i mitten som vi riktar in oss på allra mest, säger hon.

Starten, och grunden till hemsidan, var de cykelbaserade paketresorna med övernattning, god mat och föreslagna turer.

– Vi samarbetar med lokala näringsidkare som känner till trakten och på sätt stannar pengarna på platsen. Hållbarhet är viktigt när man håller på med cykelturism, säger Katarina och utvecklar påståendet:

– Cykelturisten är bra för lokala näringsidkare. Deras bensin är mat och dryck, de äter på platsen eller köper med sig. De stannar längre, bor kanske på hotell och själva resesättet är hållbart.

Sverige har stor potential när det kommer till cykling på grusvägar. Foto: Mickael Tannus

Men, är Sverige ett cykelvänligt land?

– Både ja och nej, Sverige är ett billand från början. Om man skulle anpassa bilvägarna efter cykeln skulle det bli en stor förändring. Men det är många cykelturister som vill upptäcka grusvägarna. Konceptet kallas gravelcyklingen eller gravel biking, och lockar en stor skara cyklister. På grusvägarna får man större naturupplevelse och där har Sverige en stor potential, säger Katarina och fortsätter:

– Det finns massor av vackra platser lämpade för cykling. Ta Skåne och Kullahalvön till exempel där man kan cykla mellan vingårdar precis som i Frankrike.

Men vad behöver vi importera för en mer levande cykelturism? Vad saknas i Sverige?

– Så fort det blir vår ger sig cykelturisterna ut, men då är kaféer och restauranger stängda på svenska besöksmål. Ett mer levande samhälle tidigare och senare på säsongen skulle behövas, säger Katarina.

Och kanske cykelvänligare tåg?

– Med Skånetrafiken och Mälartåg går det bra, men ja, det kan vara svårt att transportera cyklar genom Sverige. Därför kan man hyra cykel på plats om man bokar våra paketresor, säger Katarina.

Fler riktar blickarna mot Norden. Begreppet ”coolcation” pumpas ut av såväl Visit Sweden som resebyråer i kölvattnet av varmare somrar i Sydeuropa. Med är Sverige redo? 300 skidanläggningar i Italien ställer om till cykling på grund av klimatkrisen och för att istället locka cykelturister.

Sweden by Bike är i alla fall redo, de har till och med expanderat till Norge med Norway by Bike.

Kristianstad lämpar sig utmärkt för cykling. Sweden by Bike har tre olika paketresa här. Foto: Apelöga

4 tips från Sweden by Bike:

Sundsvall med Södra Berget Bike Arena. Här cyklar du i mäktig skogsmiljö med storslagen utsikt över hela Sundsvall och Stenstan som ligger vid foten av berget. Härifrån utgår också St Olavsleden, med cykling ända till Nidarosdomen i Trondheim.

Nyköping och Sörmland. Här finns vacker natur, magiska slott, imponerande historia och många fina utflyktsmål med cykel. Varför inte ta en cykeltur till Blaxta Vingård?

Jönköping och Småland. Här satsas det jättemycket på att skapa fina cykelupplevelser! Alltifrån Isaberg med BikePark till cykling på grusvägar (gravel) och fina turer längs Vättern med pärlor som Gränna, Visingsö och Äppledalen.

Kristianstad. Det finns två nationella cykelleder i närområdet. Du kan enkelt ta dig runt med cykel, både längs kusten med pittoreska fiskelägen men också inåt landet. Linderödsåsen och Vattenriket är värda att upplevas!


Text: Helle Kikerpuu • 2024-06-20
RestipsSverigeAktiv semester

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen