Annons
Annons
Kust i Norge

Norge sitter på några av världens vackraste platser – ny firar den klassiska kustrutten 130 år. Foto: Marius Beck Dahle

Nyhet

Norges vackraste kustlinje fyller 130 år

I år är det 130 år sedan kustrutten mellan Bergen och Kirkenes i Norge etablerades. Havila Kystruten är ett nytt rederi som erbjuder kryssningar i helt nya hybrid-fartyg.

Text: Helle Kikerpuu • 2023-01-17 Uppdaterad 2023-01-22

Det finns två större operatörer som trafikerar den norska kusten: Hurtigruten och Havila Voyages. Hurtigruten, som har funnits ända sedan 1893, har dagliga avgångar och lägger till i 34 hamnar på resan mellan Bergen i söder och Kirkenes i norr.

Havila Kystruten är ett nytt norskt rederi som kryssar längs den klassiska rutten med fartyg som är ”plug-in hybrider” och kan kryssa på el i fyra timmar. Detta betyder att man under delar av resan kan kryssa ljud- och utsläppsfritt in och ut ur hamnar, genom världsarvsfjordar och sårbar natur. Fartygen används av turister, men också lokalbefolkning som använder sjövägen som kommunalt färdmedel samt för transport av gods.

Ombord finns moderna hytter, restauranger med fokus på norsk mattradition och stora panoramafönster för riktigt grymma vyer – resans absoluta höjdpunkt.

Kystruten har under tid haft över 50 olika hamnar, men i dag används 34 av dessa. Några av dem är Trondheim, Rørvik, Brønnøysund, Sandnessjøen, Harstad och Tromsø.

Ombord Havila Kystrutens fartyg sover man gott i moderna hytter som också har stora fönster för vackra vyer. Johan Holmquist

Höjdpunkter på resan

Några höjdpunkter att se fram emot är kulturupplevelser och mat i Trondheim. Staden blev uppmärksammad av Condé Nast Traveller som rankade Trondheim, och Trøndelag, som en av de bästa matdestinationerna 2022 – i staden finns tre restauranger som uppmärksammats av Michelinguiden.

Tidvattnet som rör sig in och ut ur fjordarna skapar malströmmar i det smala sundet i Saltstraumen i Nordnorge. Ett av de bästa sätten att uppleva tidvattenströmmen på är att åka ribbåt genom sundet.

I Svolvær kan man besöka Lofotr Vikingamuseum. Utflykten avslutas med middag hos Vikingahövdingen, i ett 83 meter långt hus där maten serveras som på Vikingatiden.

Hybrid-fartygen kan kryssa ljudlöst i 4 timmar på el. Foto: Havila Kystruten/Marius Beck Dahle

Text: Helle Kikerpuu • 2023-01-17
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen