Annons
Annons

1631027.jpg

Nyhet

Norsk hotellkung köper charterbolaget Ving

Norska mångmiljardären och hotellkungen Petter Stordalen köper svenska charterbolaget Ving.

Text: Per J Andersson • 2019-10-30 Uppdaterad 2019-10-30

Ving i Sverige och Norge, Spies i Danmark och Tjäreborg i Finland och charterflygbolaget Thomas Cook Airlines med flera reseföretag ägdes av brittiska Thomas Cook som gick i konkurs i slutet av september. Sedan dess har de nordiska resebolagen varit till salu. Nu står det klart att det blir den mycket omtalade norska miljärdären Petter Stordalen som köper Ving och de andra resejättarna. Det blir hans företag Strawberry Group som köper tillsammans med riskkapitalbolagen Altor och TDR Capital.

I centrum för Stordalens imperium står hittills Nordic Choise Hotels med över 200 hotell i Norden och Baltikum. Nyligen startade också den excentriske norske affärsmannen bokförlaget Strawberry Publishing, som rörde om i den konservativa bokbranschen genom att bland annat köpa över flera förläggare, redaktörer och författare från de gamla etablerade förlagen.

– Nu får vi möjlighet att utveckla verksamheten helt utefter våra nordiska gästers önskemål och förväntningar, sa Vings vd Magnus Wikner när den nya ägaren presenterades på en presskonferens på onsdagsmorgonen.

– Inga resor kommer att ställas in, lovade Stordalen på presskonferensen och tillade att de tidigare brittiska ägarna tagit ut för stora vinster ur bolaget, vilket tyngt bolagets verksamhet.

– Ving gjorde allt rätt och Thomas Cook gjorde allt fel, säger Stordalen.

Frågan är vilken riktning Ving med flera ska ta i en bransch i förändring. Stordalen kallar sin affärsfilosofi för ”jordgubbsfilosofin”, vilket hänger samman med minnen av att ha sålt jordgubbar åt sin pappa när han var liten. När han beklagade sig över den dåliga kvaliteten på jordgubbarna, replikerade pappan: ”Du får sälja de jordgubbar du har, för det är de enda jordgubbar du kan sälja”. Enligt Stordalen har han sedan dess strävat efter att leva efter den devisen, som betyder att alltid göra det mesta möjliga av de chanser som ges.

Frågan är vad det innebär i charterbranschen?

Stordalen har flera gånger betonat sitt miljöengagemang och stöd åt bland annat Greenpeace. Med sin fru Gunhild Stordalen har han grundat den filantropiska stiftelsen The Stordalen Foundation som fokuserar på frågor som handlar om klimatfÙ?rändringarna.

Vågar vi hoppas på en massiv satsning på tågcharter? 

Kolla Vagabondredaktörens kommentar till Petter Stordalens köp av Ving: ”Dubbla budskap”.

Läs också:

Därför gick charterjätten i konkurs – analys av Vagabonds redaktör Per J Andersson


Text: Per J Andersson • 2019-10-30
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen