Annons
Annons

1639177.jpg

Nyhet

Nu är den här: Vagabonds specialtidning om tågresor!

Nu är Vagabonds nya specialnummer om tågresor här. Skynda dig till kiosken innan det är för sent. Resor på räls har så många fördelar, bland annat denna: "Resan börjar från stunden man kliver ombord", skriver Vagabonds chefredaktör i sin ledare i tågnumret.

Text: Fredrik Brändström • 2019-12-10 Uppdaterad 2021-09-15

När vi släppte vår första specialnummer om tågresor i slutet av 2018 svepte en tågvåg över Sverige. En liknande hajp har inte skådats sedan Interrailboomen på 1980-talet. Svenskarnas vurm för rälsbundna resor väckte till och med uppmärksamhet utanför landets gränser. Att ta tåget på semestern blev på sina håll ett politiskt statement – och en lite oväntad statussymbol. Instagramflödets bilder på flygplansvingar i motljus byttes raskt ut mot käcka familjefoton från tågperronger ute i Europa. Vi gick från #flygskam till #tågskryt.

Drygt ett år senare har skammen och skrytet tonats ner en smula, men jag törs säga att intresset för tåg är större än på väldigt länge. För tio år sedan var det väldigt få som reste med tåg ut i Europa. De som gjorde det sågs som lite udda eller antogs vara flygrädda.

Så är det inte längre. Tågsemester har blivit ett alternativ på riktigt. Den ökande efterfrågan har lett till förbättringar, även om mycket återstår att göra.

Vagabond har alltid haft ett kärleksfullt förhållande till tåg. Inte bara för att tidningen startade som ett magasin för tågluffare, utan också för att tåg utstrålar så mycket reseromantik. 

Det är ingen slump att så många klassiska reseskildringar utspelar sig ombord på tåg. Flyget är däremot ganska frånvarande i reselitteraturen, kanske just därför att det handlar om transport, att komma fram så snabbt som möjligt.

Resan börjar först när man landar. Med tåg är det precis tvärtom. Resan börjar från stunden man kliver ombord. 

Att resa med tåg ger – när det är som bäst – en känsla av äventyr och avkoppling på samma gång. Det är något visst med att se landskapet förändras utanför fönstret och att inte veta exakt vad som ska hända längs vägen. 

I somras åkte jag för första gången tåg genom Europa med familjen. Det var en upplevelse jag varmt rekommenderar. Om du också är nyfiken på att göra en tågluff så råder jag dig att läsa reportaget på sidan 48. 

Oavsett om du är fullfjädrad tågkonnässör eller nyfiken nybörjare så kommer du att hitta mycket läsvärt i denna tidning. Från episka äventyr genom USA och Turkiet till handfasta tips och avundsjukeframkallande lyxtåg. Hoppas att det kan ge mycket inspiration inför kommande tågresor!

Trevlig läsning!

Nu är den här: Vagabonds specialtidning om tågresor!

3 bra böcker om tågresor

Ta tåget (2019)

Vår egen tågnestor Per J Anderssons nya bok är rykande aktuell läsning för alla tågintresserade. Beställ på dintidning.se!

Den stora järnvägsbasaren (1975)

Paul Therouxs klassiska resereportage om en galen resa från London till Istanbul och vidare genom Asien.

Främling på tåg (2005)

Jenny Diski tar tåget genom USA, hänger i rökkupéerna och reflekterar över livet.


Text: Fredrik Brändström • 2019-12-10
NyhetTågresor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top