Annons
Annons
Foto: Istock

Foto: Istock

Nyhet

Ving släpper tjänst som låter dig paxa solstolen i förväg

Researrangören Ving lanserar en ny tjänst som låter gäster förboka solstolar i förväg inför resan. Till en början kommer tjänsten lanseras på två utvalda hotell på Kanarieöarna, men sedan är tanken att ytterligare 30 hotell ska följa efter.

Text: Johanna Jackson • 2018-01-31 Uppdaterad 2021-06-23

Möjligheten att paxa solstolar på hotellet är något av en vattendelare bland semesterfirare. Medan vissa gäster ser rött vid åsynen av en reserverad solstol, välkomnar andra möjligheten att ha sin plats i solen i fred.

Tidigare enkäter har visat att hotellgäster som paxar solstolar i förväg är det största enskilda störningsmomentet på resan tillsammans med högljudda och skrikande barn. I undersökningen från 2016, svarade 23 procent av de tillfrågade att paxade solstolar irriterar mest. Lika stor procentuell andel svarade att skrikande barn stör mest på semestern.

På ett hotell i Mallorca som drivs av TUI blev gästernas irritation så pass stor att arrangören kände sig tvungen att sätta ner foten, och förbjuda folk från att tinga solstolar vid polen. Lösningen blev ett SMS som skickades ut till kunderna på hotellet.

”Hej. Vi vill bara informera er om att om handdukar och andra ting ligger på solstolarna runt poolen i mer än 30 min utan att någon är där så kommer de att tas bort. Det här är bland annat för att ni inte ska behöva kliva upp klockan 7.00 på morgonen för att reservera solstolar.” Stod det i sms:et.

Men nu väljer alltså Ving att gå åt motsatt håll. Och i en undersökning som arrangören skickade ut svarade faktiskt 30 procent av de tillfrågade att de skulle kunna tänka sig att boka en solstol i förväg, om möjligheten fanns. Med start från slutet av februari kommer tjänsten att finnas på ett hotell på Fuerteventura och på ett hotell på Gran Canaria. I sommar kommer tjänsten att rullas ut på fler hotell, i populära semesterländer som Spanien och Grekland.

– Vi satsar allt mer på att erbjuda våra kunder skräddarsydda lösningar som tar bort det som skaver och som tillgodoser de behov man har. Att i förväg kunna boka sin favoritsolstol på hotellområdet är ett exempel på det, säger Anna Hagberg, tf informationschef Ving.

Gäster kommer få ett mail innan avresa med en förfrågan om man vill boka tjänsten. Därefter kommer de mot en avgift av totalt 25 euro, få välja sin plats utefter en karta av poolen. Alla solstolar kommer inte vara paxningsbara däremot, utan enbart 10-20 procent. 

Är ni oroade för att andra gäster ska störa sig på att de inte får välja vilken solstol som de vill, om ingen använder den?

– 80-90 procent av solstolarna på hotellområdet kommer fortsatt att finnas tillgängliga för alla gäster, vilket innebär att det finns gott om plats för dem som inte bokat en solstol i förväg. Vi testar det här på två av våra hotell nu och får givetvis ta till oss av våra kunders synpunkter när vi utvärderar testprojektet inför sommaren, säger Anna Hagberg. 

Hos TUI eller Apollo finns inga liknande tjänster. Vissa hotell har däremot regler mot att placera ut handdukar eller plagg för att paxa stolarna.

– Det är lite olika vad gäller ”paxförbud” hos våra hotell – vissa har det, andra inte, säger Clara Larsson, chef för PR och sociala medier på Apollo.

Var står du i frågan om paxandet av solstolar? Rösta nedan

Beteendena som stör oss mest på hotellet


Text: Johanna Jackson • 2018-01-31
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen