Annons
Annons
Annemarie Schwarzenbach och San Mao

Annemarie Schwarzenbach och San Mao är två kvinnliga resenärer vars resa och berättelse ni får följa. Foto: Wikipedia

Nyhet

Spännande berättelser om historiens kvinnliga resenärer

De är kanske inte världskända, de kvinnliga vagabonderna, men rest – det har de och vilka storys sen. Äntligen kan du ta del av deras berättelser i en ny ljudbokserie av Vagabonds redaktör Per J Andersson.

Text: Helle Kikerpuu • 2021-10-28 Uppdaterad 2022-03-08

De mest kända resenärerna och äventyrarna har varit män. En förklaring är förstås att kvinnor historiskt sett har varit mer bundna till hem och barn och därför har haft svårare att ge sig ut på vägarna bara för att stilla sin reslust. En annan förklaring är att de kvinnor som faktiskt rest snabbt har glömts bort, trots att de skildrade sina resor i såväl tidningar som böcker.

I ljudboksserien Historiska kvinnliga resenärer (Ordfront förlag 2021) berättar redaktör Per J Andersson, en av grundarna av tidningen Vagabond, om några av de förbisedda. De kvinnliga resenärerna är österrikiskan Ida Pfeiffer, taiwanesiskan San Mao, svenska Fredrika Bremer, amerikanska Nellie Bly, italiensk-brittiska Freya Stark, brittisk-kenyanska Beryl Markham, svenska Tyra Kleen, schweiziska Annmarie Schwarzenbach, polsk-amerikanska Annie Londonderry och schweiziska Isabelle Eberhardt.

De red på hästar, kameler och åsnor över slättlandskap och genom öknar. De vandrade genom djungler. Och de korsade kontinenterna ombord på ångloksdrivna tåg och oceanerna med segel- och ångfartyg. Gemensamt för de kvinnliga världsresenärerna var att de reste med minimal packning, oftast utan ressällskap och ledsagade av sin stora nyfikenhet på världen.

Lyssna på en kort intro

Här berättar Per J Andersson lite om kvinnorna han skriver om.

– Att göra research kring historiska kvinnliga resenärer har varit en resa sig. Det har känts som om jag varit med dem på oceanångaren, kamelryggen och djungelvandringen. Jag känner mig besjälad med flera av dem i deras syn på att ibland är det vägen, och inte målet, som är grejen, att man får uppleva fler möten med andra om man reser utan sällskap och att lätt bagage ger frihetskänsla, säger Per och tillägger:

– Jag gillar dem alla, men är kanske mest fascinerad av berättelsen om San Mao som reste i Sahara och blev ett föredöme för hårt hållna flickor i åttiotalets Kina och Taiwan. På samma sätt hoppas att de här berättelserna kan inspirera dagens unga svenska tjejer till fler oförvägna resor och spännande kulturmöten.

Ljudboksserien kan man antingen köpa på Adlibris och Bokus eller lyssna på i ljudbokstjänster som Storytel, Bookbeat och Nextory.

”Jag reser alltid ensam och jag är aldrig rädd. Har jag en guide går jag själv före honom. För till och med en bandit skulle vid mötet med en europeisk dam utan hatt på huvudet fråga först innan han skjuter”.

– Freya Stark (1893–1993)


Text: Helle Kikerpuu • 2021-10-28
NyhetKonst och kultur

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top