Annons
Annons
Inga mer laptops i kabinen på flyg till och från USA. Foto: Istock.

Inga mer laptops i kabinen på flyg till och från USA. Foto: Istock.

Nyhet

Nya regler för vissa USA-flyg

Passagerare som reser från länder i Mellanöstern och vissa länder i Nordafrika kan tvingas checka in elektronisk utrustning som kameror, datorer och paddor när de flyger till USA. Det rapporterar flera medier.

Text: Johanna Jackson • 2017-03-21 Uppdaterad 2021-06-23

Förbudet rör elektronisk utrustning större än mobiltelefoner. Dessa kan alltså komma att behöva checkas in och får inte tas med in i flygplanskabinen. Enligt The Guardian som hänvisar till ett “konfidentiellt” mail från transportmyndigheten i USA, har de nya reglerna skickats ut till flygbolag i de berörda länderna. Flygbolagen som berörs ska enligt uppgift vara Royal Jordainia, Egyptair, Turkish airlines, Saudia airlines, Kuwait airways, Royal Air Morocco, Qatar Airways, Emirates och Etihad.

Enligt BBC rör det sig om tio flygplatser i åtta länder, där bland annat flygplatser i Istanbul, Dubai och Doha nämns, men uppgifterna har än så länge inte blivit bekräftade. 

Flygsäkerhetsexperten Hans Kjäll menar att de nya reglerna även kan komma att påverka svenska resenärer, ponerat att de reser från de berörda länderna. Till TT säger han att de nya reglerna beror på svårupptäckta bomber, som går att byggas in i elektronisk utrustning. 

– Man har ganska länge misstänkt att elektronisk utrustning som tas in i ett flygplan kan innehålla sprängmedel. Nu finns det amerikanska källor som pekar på att det pågår en tillverkning av den här typen av bomber som är svåra att upptäcka i “securityn”, som alltså kan tas in i kabinen, säger Hans Kjäll till TT. 

Senare under dagen framkom uppgifter om att Storbritannien planerar att införa ett liknande förbud. Det skriver Aftonbladet och hänvisar till Sky News. 

Artikeln har uppdaterats efter att nya uppgifter framkommit. 

Kraftig nedgÙ�ng för turismen till New York väntas


Text: Johanna Jackson • 2017-03-21
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top