Annons
Annons
Gravkomplexet Shakhi-Zinda, Samarkand. Foto: Istock

Gravkomplexet Shakhi-Zinda, Samarkand. Foto: Istock

Nyhet

Nya visumregler gör det enklare att resa till Uzbekistan

Historiska gränder, antika sevärdheter och grandiost utsmyckade moskéer. Det finns mycket som lockar med Uzbekistan (även om landet så klart lämnar mycket att önska angående mänskliga rättigheter). Nu blir det något enklare för resenärer att resa hit.

Text: Johanna Jackson • 2018-07-20 Uppdaterad 2018-07-20

Resenärer som vill upptäcka de historiska skatterna längs den gamla sidenvägen och hänföras av de arkitektoniska underverken i städer som Samarkand och Buchara kommer numera kunna göra det med lite mindre krångel. 

I mitten av juli antogs nya regler för visum för inresande till Uzbekistan. Bland annat kommer resenärer från 101 olika länder kunna ansöka om ett 30-dagars visum online, till en kostnad av 20 USD-dollar. Tidigare har svenska resenärer kunnat ansöka om visum på flygplatsen till en kostnad av 60 dollar. 

Dessutom har landet öppnat upp för visumfria transitresor. Det innebär att resenärer från 51 olika länder, däribland Sverige, kan stanna i upp till fem dagar i Uzbekistan, om man reser vidare till ett tredje land efter sin vistelse. Nytt är även att ingen officiell inbjudan från en auktoriserad resebyrå krävs vid ansökan om e-visum. 

De senaste åren har Uzbekistan visat tecken på en större öppenhet för turism. Senast 2017 förlängde man antalet dagar turister kunde vistas i landet från 7 eller 15 dagar till 30. Tidigare har man även infört visumfritt resande i upp till 30 dagar för ett 20-tal nationaliteter.

Invånare i Uzbekistan måste dock fortfarande ansöka om för visum för att lämna landet, men enligt ett dekret från landets president Shavkat Mirziyoev ska detta avskaffas i januari 2019. 

Officiell sida för e-visum: e-visa.uz 

Tips: Tycker man det ändå verkar krångligt med e-visum och de olika inresebestämmelserna kan man alltid resa tillsammans med researrangör. Det finns ett flertal arrangörer som annordnar resor till Uzbekistan. ÖstresorTemaresor.se och Albatros.se är några exempel. 

Källor: Uzbekiska ambassaden i Berlin / Lonely Planet


Text: Johanna Jackson • 2018-07-20
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen