Annons
Annons
Person som står på toppen av ett berg

Sugen på att resa till Nya Zeeland? I år kanske det blir möjligt. Foto: Sander Lenaerts/Unsplash

Nyhet

Nya Zeeland planerar att öppna gränsen för turister

Via en femstegsplan hoppas Nya Zeeland att man ska kunna öppna gränsen under året. Fullt vaccinerade svenskar kanske kan resa dit i oktober

Text: Helle Kikerpuu • 2022-02-08 Uppdaterad 2022-02-10

Som ett av de länder med strängast restriktioner vid inresa under pandemin har Nya Zeeland i stort sett isolerat sig på ön sedan 2020. Målet har varit att helt eliminera viruset för att kunna ha ett öppet samhälle, något som resulterat i drygt 18 000 smittade och 53 döda, enligt data från Johns Hopkins. Men de strikta gränsreglerna har också kritiserats av den egna befolkningen. Nyligen hamnade landet i internationella medier då en nyzeeländsk journalist nekades inresa trots att hon var gravid. I flera månaders tid hade hon försökt få en av de åtråvärda karantänsplatserna, men utan att lyckas. Andra medborgare har inte kunnat resa hem på över två år.

Nu meddelar Nya Zeelands myndigheter att landet sakta kommer att öppnas igen för egna medborgare och internationella resenärer. Via en femstegsplan hoppas man att åter kunna välkomna besökare senast oktober 2022.

Krav på vaccinering

De flesta svenskar kommer att hamna i steg fyra av planen, vilket tillåter besökare från länder med undantag från visum att resa in i juli 2022 – så länge man är fullt vaccinerad och självisolerar vid ankomst. För närvarande är isoleringsperioden vid ankomst till önationen 10 dagar. Resenärer kommer att ges antigentest vi inresa, ett som ska tas på ankomst, ett andra som ska tas på den femte eller sjätte dagen och ett tredje i reserv, enligt landets covid-19-webbplats.

Under varje steg av planen måste resenärerna vara fullt vaccinerade och självisolera vid ankomst för att uppfylla inträdeskraven. Med andra ord finns inga planer just nu på att låta ovaccinerade resa till Nya Zeeland. Försiktighetsåtgärder kommer med stor sannolikhet att vara en del av reseupplevelsen. Resenärer kommer till exempel behöva visa upp vaccinationsbevis hos hotell och restauranger, samt vid deltagande i andra turismaktiviteter.

– Resenärer kan känna sig trygga med att veta att strikta åtgärder har vidtagits för att säkra deras välbefinnande. Det kommer att bli en ny värld för resenärer, men jag tror att de kan inse att denna nation tar deras hälsa på allvar, säger Donna Thomas från New Zealand Travel till resemagasinet Condé Nast.


Text: Helle Kikerpuu • 2022-02-08
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen